Според Демократична България осуетяването на парламентарното изслушване на премиера Борисов от страна на ГЕРБ унижава достойнството на всички и подрива българския парламентаризъм.

Припомняме, вчера в парламента по искане на БСП трябваше премиерът Борисов да отчете резултатите от предприетите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Депутатите от ГЕРБ не се регистрираха за заседанието и извънредното заседание на парламента провали.

От Демократична България заявяват, че в политическо ДНК на ГЕРБ е заложен стремежът към концентрация на еднолична власт в ръцете на премиера в името на безконтролното разпределяне на порции между приятелски кръгове и задкулисни фактори.

Този път обаче това се случва в условията на извънредно положение, преустановена работа на Народното събрание, отсъствие на ефективна парламентарна опозиция и задълбочаваща се криза на медиите. Случва се при положение, че предстоят извънредни публични разходи в огромен мащаб, при липса на каквито и да било гаранции за отчетност и при наличието на дълбоко вкоренена системна корупция, заявяват от партията.

Затова от Демократична България призовават:

Спешно да бъде възстановена нормалната работа на парламента и той да започне да контролира пълноценно действията на изпълнителната власт, особено по отношение на мерки, ограничаващи човешките права и извънредните публични разходи. Това трябва да стане с използването на съвременните технологии за дистанционна работа и, ако е необходимо, след спешно допитване до Конституционния съд.

  • Извънредното положение да не бъде удължавано след 13 май, като необходимите противоепидемични мерки се прилагат на основание на Закона за здравето и Закона за защита при бедствия с необходимите корекции в тях.

Правителството да обяви своята визия за поетапно възстановяване на важните икономически и обществени дейности и гъвкаво прилагане на противоепидемични мерки в условията на продължаваща заплаха от COVID-19. Тази визия трябва да бъде придружена от подробен статистически анализ относно разпространението на вируса в България, оценка на ресурса на здравната ни система (вкл. легла, респиратори, персонал, консумативи), конкретен план за прилагане на масово тестиране на населението и оценка на икономическото състояние по сектори и групи от населението.