Ситуацията е безпрецедентна и съвместяването на президентски с парламентарни избори, двете уравнения трябва да се решат заедно. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му формацията трябва да намери начин да изпълни своята уникална функция и мисия да фокусират противопоставянето срещу корупцията и да изградят в парламента демократично мнозинство. Властта трябва да бъде така разпределена, че никой да няма голяма сила в разпределението на властите, настоя Иванов.

Според него задача на ДБ на изборите е тактически въпрос как да стигнат най-добрата позиция, за да изпълнят ролята на сдържаща сила. Спекулации да се коментират няма никакъв смисъл и когато имаме готовност да обявим кандидат-президентската си двойка ще ги обявим, увери Христо Иванов.

Той настоя, че трябва да се избегне ситуацията, в която има множество лидерски проекти, кандидат-спасители, които да заменят Бойко, Царя или Доган. Ситуацията е сложна и ние имаме проблем с времето, а и с всички други ресурси, посочи Христо Иванов.

Летящ старт за Петков и Василев засече Галъп

Летящ старт за Петков и Василев засече Галъп

Взимат електорат на ДБ и ИТН, но интерес имат и привърженици на БСП и ГЕРБ

Той гледа с надежда и позитивно към политическия проект "Продължаваме промяната" на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Едни красиви думи, които не е ясно как ще се реализират, твърде малко акцент върху отчетността и нашата задача е да гарантираме ясната отговорност, коментира Христо Иванов.

Той иска да види конкретна програма от политическия проект, иначе "дяволът се крие в детайлите". Не очаквайте ние да превърнем тяхното решение да не се явим заедно на изборите в точка за противопоставяне и атака, подчерта Христо Иванов.

ДБ трябва да бъде гласа на дързостта. Христо Иванов коментира и пропуснатия шанс от ИТН да състави правителство в изминалия парламент. "Някои да смята, че може да сложи едни котки в чувала, а после се оказа, че когато се налага да се търси разграничение от един човек, доказан като плагиатор, може би бяхме прави. Такъв човек не може да бъде премиер", посочи Христо Иванов, визирайки Петър Илиев.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.5%

Той смята, че следващото управление ще се случи, като паралелно ще се сформира управлението в Германия и в България. Трябва да дадем надежда на хората, че не просто ще има едно различно управление, а различно на логиката, на технологията, на отговорността пред обществото и ще бъде готово с ясни и програмни ангажименти за развитието на страната, категоричен бе Христо Иванов.