Контрапроцесът на делото Локърби е делото в Бенгази. Това коментира журналистката Велислава Дърева от сдружение "Препоръка 1726" на пресконференция днес, информира БТА.

В декларация по повод смъртните присъди срещу българските медицински сестри в Либия от сдружението призовават отделните европейски партньори на България да проявят готовност за икономически мерки срещу Либия в името на спасяването на петима европейски граждани.

От сдружението, в което влизат български интелектуалци, като Нешка Робева, Велислава Дърева, Лили Маринкова, предлагат да се организира съдебен процес пред Международния наказателен съд по обвиненията срещу българските медицински сестри и срещу либийските офицери, извършвали мъчения върху тях, предаде БНР.

Членът на сдружението Гасан Насър разкри, че при воденето на тайни преговори в периода 2001-2003 година либийската страна е поставила следните условия за освобождаването на медиците: либийският лидер Муамар Кадафи да бъде поканен да посети Вашингтон и Брюксел, да бъде вдигнато ембаргото на Съединените щати над Либия и да бъде освободен либийският терорист, участвал във взривяването на самолет на Пан Ам над Локърби.

По-късно либийската страна е поставила условия и за финансови компенсации.