Вътрешният министър Иван Демерджиев е в Скопие, но няма отговор на въпроса как ще протече днешния ден. Това е въпрос, "на който все още нямаме отговор", коментира министърът пред български журналисти.

Вчера имаше разминавания между твърденията - има ли или няма българска делегация. Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че македонското правителство не е получило съобщение, че българска делегация ще присъства утре на честването в църквата "Св. Спас" за 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Това бе опровергано от българското МВнР, което посочи, че посолството ни в Скопие е информирало официално властите в РСМ, че официална българска делегация, водена от вицепремиера и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев, утре ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Изпратени са и три вербални ноти по въпроса.

Разбунихме мистерията има ли българска делегация в РСМ - има, коментира Демерджиев присъствието си на живо в Скопие. Лично той заяви, че българската делегация ще изчака българите в Скопие да се съберат и "заедно да поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев".

Демерджиев се надява от македонска страна да са създадени такива мерки за сигурност, както в Благоевград, така че всички, които имат желание да имат достъп до мястото на поклонение. "Има охрана, създадени са мерки за сигурност, предстои да разберем дали всички желаещи ще бъдат допуснати безпроблемно до паметника на Гоце Делчев."

Има сигнали за спрени български граждани на границата, но те не са толкова много. Има и списък на лица, на които е забранено да влизат в РСМ, потвърди Демерджиев.

Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести"

Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести"

Граждани не бяха допуснати до църквата "Свети Спас"