Македонската полиция е взела крути мерки по отношение на осигуряването на безинцидентното протичане на честванията на паметта на Гоце Делчев, както увери и вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски по време на визитата на нашия МВР шеф в Скопие Иван Демерджиев преди дни.

Пред и около църквата "Свети Спас", намираща се в историческата част на града - Старата чаршия, са разположени десетки полицаи, дежурещи денонощно, затворени за автомобилно движение са и някои улици.

Официални гости от българска страна се очаква да има от Министерството на външните работи, както и от посолството ни в Скопие. В македонската столица вече е и българският вътрешен министър и вицепремиер Иван Демерджиев, който се очаква да даде изявление пред българските медии в събота сутринта преди началото на официалните чествания, които се очаква да бъдат около обяд.

Всички делегации могат утре да положат цветя пред гроба на Гоце Делчев, като полицията ще обезпечи безопасното протичане на поклонението, увери македонският премиер Димитър Ковачевски. Няма да бъдат допуснати до територията на РСМ обаче всички, за които властите преценят, че носят опасност за обществения ред.

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Среди в РСМ "осигурили" нов мандат на Ангел Джамбазки

По-рано в петък бе организирано "спонтанно" шествие, съставено основно от поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ, участниците в които желаеха да положат цветя на гроба на българския революционер.

Полицейските кордони обаче не допуснаха гражданите до църквата "Свети Спас". Съгласно инструкциите на македонското МВР гражданите, които искат да отдадат почит на паметта на Гоце Делчев, трябва предварително да уведомят полицията за намеренията си.

(Не)видимо "руско докосване" в напрежението между София и Скопие

(Не)видимо "руско докосване" в напрежението между София и Скопие

Съществуват някои малки вариации

Следва да отбележим, че и нашият екип, макар да има официална акредитация от македонското външно министерство, бе задържан за над час на границата преди да бъде допуснат до територията на югозападната ни съседка, докато други автомобили с чужди номера - сръбски, босненски, албански и т.н., минаваха през граничния контрол буквало за минути.