Русия е една от държавите, които са заинтересовани да се поддържат конфликтите в региона, за да може по-лесно да упражнява своето влияние. В този смисъл последните събития между България и Северна Македония са добре дошли за много трети страни, които виждат шанс в района да бъде поддържан един перманентен конфликт, подчерта министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи, цитиран от БГНЕС.

В интервю за Радио "Свободна Европа" той призна, че не разполага с директна информация, че руското разузнаване "подкопава" българо-македонските отношения.

"Нямам такава пряка информация, но трети сили имат интерес да поддържат живи конфликтите в този регион, понякога замразени, с цел да оказват по-лесно влияние в нашия регион - това вече е познато от историята и това влияние сме го виждали с различен интензитет в различни периоди не само между България и Северна Македония, но и изобщо на Западните Балкани. Вероятно последната ескалация ще бъде добре дошла за много трети страни, които ще видят в нея шанс за поддържане на един перманентен конфликт. Дали това е в наш интерес? Не съм съгласен", заяви Османи.

Той не пожела да коментира причините, поради които българският посланик в страната беше изтеглен за консултации в България.

"Ако това е свързано с инцидента в Охрид, бих го оценил като диспропорционална реакция, тъй като това на първо място е отделен инцидент, за който държавата предприе всички възможни мерки. Нападателите бяха идентифицирани веднага, единият е в ареста, президентът, премиерът и министърът на външните работи го осъдиха веднага. Аз отидох в София, изразихме онова, което държавата трябва да покаже спрямо наш гражданин, така че наистина не виждам връзка между този случай и реакцията", подчерта външният министър.

Османи отново осъди побоя срещу българин, но призова да спрат провокациите и от наша страна

Османи отново осъди побоя срещу българин, но призова да спрат провокациите и от наша страна

Милков каза "не" на възраждането на черните традиции на палежи, стрелби и насилие

Според него от един отделен инцидент не може да се правят генерални изводи и заключения за това как държавата се отнася към етническите общности.

"Република България влиза в изборен процес. Те имат избори на 2 април, а вече две години няма редовно правителство и това е един утежняващ фактор. Обикновено изборите усложняват чувствителните въпроси и не дават възможност за дипломация, за да си свършат както трябва работата тези, които трябва да поддържат комуникация. За съжаление, у нас също има политиканстване в тази посока, затова заявих, че е открит сезонът на провокаторите, насилниците и политическите печалбари и сега всеки се възползва. Но ние трябва да прекратим този цикъл на взаимно влошаване на отношенията и да върнем положителния дневен ред", каза Османи.

С последните събития и с искането на българския евродепутат Ангел Джамбазки да му бъде забранено да влиза в страната на 4 февруари - рождения ден на Гоце Делчев, заради възможни провокации, нашето общество само му дава шанс да бъде избран отново за евродепутат.

"Българското общество го отхвърли на последните избори, не допуснаха партията им да влезе в българския парламент. За съжаление, смятам, че нашето общество току-що осигури на Джамбазки още един мандат в Европейския парламент, създавайки политическа звезда от тотален маргинал в българското политическо общество," подчерта външният министър Буяр Османи.

България предупреди Скопие, ако обяви българи за персона нон грата

България предупреди Скопие, ако обяви българи за персона нон грата

Безпрецедентет акт ще наложи и безпрецедентна реакция