Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи отново осъди побоя срещу македонския гражданин с българско самосъзнание Христиан Пендиков, като призова и за спиране на провокациите срещу всички етнически общности в РСМ, в това число и срещу македонската такава от български политици.

Османи и българският външен министър Николай Милков посетиха Пендиков, който е секретар на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид, във Военномедицинската академия в София, където той бе транспортиран за лечение.

МВнР привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

МВнР привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

Буяр Османи обеща съдействие от страна на местните власти по случая

"Още веднъж силно осъждам нападението срещу нашия съгражданин Христиан в Охрид, току-що имахме възможност да го видим и да му пожелаем бързо възстановяване. (...) Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност към насилието като отговор на какъвто и да проблем, а най-малко на етическото съжителство, което е нещо свято, което градим през последните 30 години в Република Северна Македония. Държавата ще се погрижи да се създаде атмосфера на нулева толерантност към насилието", увери македонският дипломат номер едно.

Месец арест за един от нападателите на секретаря на българския клуб в Охрид

Месец арест за един от нападателите на секретаря на българския клуб в Охрид

Продължават процесуалните действия относно другите двама свързани с побоя

Османи подчерта - следва да се прекъсне цикълът на "провокации и насилие" от двете страни и да се приложи позитивният дневен ред, който двете правителства се стремят да наложат.

"Българската общност ще е уважавана общност в РСМ, ще има всички права, свободи и привилегии, както всяка една друга. Но искам и да отбележа, че и провокациите към другите общности... Първо, няма да позволим отричане на българската общност в РСМ, както няма и да допуснем отричане на македонския народ. Затова бих препоръчал да спрат и тези провокации. Всяко идване в Република Северна Македония с цел отричане на македонския народ, трябва да се адресира сериозно", заяви той.

В конкретика Османи визира "посещения на политици" от България в Скопие с цел провокация, без да споменава конкретни имена. Последното посещение на български политик край Вардар бе на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Задържани са нападателите на Пендиков

Задържани са нападателите на Пендиков

Нашият сънародник бе докаран за лечение от Охрид

"Фокусът днес е върху насилието върху Христиан, което трябва да осъдим и към което трябва да имаме нулева толерантност. Но също така провокации от политици, които идват в Република Северна Македония, посред Скопие, и отричат македонския народ, това също трябва да го отречем и да прекъснем този порочен цикъл. Надявам се това да бъде последното идване в Република Северна Македония на всеки, който ще обижда македонския народ или всяка друга общност, както и ние няма да позволим да обиди българската общност или да прояви насилие към неин представител. Държавата ще гарантира това", отговори на въпрос на News.bg македонският вътрешен министър.

Скопие обещава и "нулева толерантност" към отговорните за нападението срещу Пендиков. Единият от тях е задържан и е под 30-дневен арест, а другите двама са обявени за издирване.

Демерджиев поиска среща с колегата си от РСМ след побоя в Охрид

Демерджиев поиска среща с колегата си от РСМ след побоя в Охрид

Християн Пендиков бе доведен за лечение в България

Българската страна настоява отговорните за побоя да понесат цялата строгост на закона.

"Тук съм, за да дам посланието, че ситуацията не може да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това и на други деяния със строгостта на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която поражда ново и ново насилие. Тук съм и за да кажа "не" на възраждането на тези черни традиции, които се свързват исторически с Македония - на палежи, на стрелби, на насилие над хора. Такива неща нямат въобще място в Европа. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност. За съжаление, нещата не вървят добре, има ескалация", каза на свой ред министър Николай Милков.

Христиан Пендиков продължава да получава и към момента заплахи по интернет, посочи той. "Грозни думи, не искам да ги цитирам сега пред вас."

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник
Обновена

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник

Румен Радев и Гълъб Донев излязоха с остри позиции за побоя