Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е провел спешен телефонен разговор с министъра на вътрешните работи на РСМ Оливиер Спасовски във връзка с нападението срещу Християн Пендиков в Охрид.

Демерджиев поиска да бъде информиран своевременно за хода на разследването на тежкия криминален инцидент, заявявайки, че "такава омраза не трябва да има".

Демерджиев е призова силите на реда в съседката ни да вземат превантивни мерки, а като пример за добра работа е посочил осигурения от българската полиция ред по време на откриването на Македонски културен клуб в Благоевград.

От своя страна Спасовски е поел ангажимент случаят да бъде разрешен.

Двамата министри са се договорили за реализирането на двустранна среща в най-кратък срок.

Българският правителствен самолет "Фалкон" кацна на летище София с жестоко пребитият секретар на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид, Християн Пендиков на борда. Той бе транспортиран към Военномедицинска академия в София за лечение. Състоянието на 23-годишният българин е много тежко - той е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст.

Пребиха секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Пребиха секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Настанен е в болница в тежко състояние

Днес от Министерство на външните работи извикаха посланика на Република Северна Македония (РСМ) в България Агнеза Руси Поповска, за да й връчат протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III" в Охрид. Служебният министър на външните работи Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си от РСМ Буяр Османи. 

Президентът Румен Радев също осъди системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, както и конкретно този случай. Президентът предвижда отново да постави въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония пред държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на вниманието на европейските институции и Съвета на Европа.

Българското правителство организира своевременния транспорт на Християн Пендиков, който ще бъде лекуван във ВМА.

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник
Обновена

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник

Румен Радев и Гълъб Донев излязоха с остри позиции за побоя

Само преди месец неизвестно лице стреля с оръжие в късните часове на нощта срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, в Република Северна Македония,