Прокуратурата в Северна Македония повдигна обвинение на председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля в расизъм и ксенофобски прояви, съобщава БГНЕС.

От държавното обвинение в западната ни съседка посочват, че Люпчо Георгиевски трябва да се яви като обвиняем по това дело на 16 декември. В противен случай той ще бъде докаран принудително, става ясно от призовката на прокуратурата, изпратена в началото на месеца.

Припомняме, българският клуб "Иван Михайлов" беше създаден преди три години. След официалното му откриване през април тази година обаче беше организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Едва десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят - певецът Ламбе Алабаковски, беше пуснат на свобода.

Продължава атаката на РСМ срещу българското сдружение "Иван Михайлов"

Продължава атаката на РСМ срещу българското сдружение "Иван Михайлов"

Било извършило дискриминация на национална и етническа основа

Преди две седмици пък имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб - "Цар Борис Трети" в Охрид. Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти от тези посегателства срещу българските клубове

Миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, като се очаква скоро еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ.

Македонска партия поиска да бъде закрит културният ни център "Иван Михайлов" в Битоля

Македонска партия поиска да бъде закрит културният ни център "Иван Михайлов" в Битоля

Оспорват и регистрацията на сдружение "Цар Борис III"