Клубът "Иван Михайлов" от Битоля не бил премахнал проблемно съдържание от социалните мрежи, въпреки че срокът за това изтече, а днес изтича и срокът за останалите препоръки относно името и съдържанието, така че по отношение на тях ще последват наказателни производства, съобщиха от Комисията за превенция и защита от дискриминация (КСЗД) на днешната си пресконференция, цитирани от скопския телевизионен канал "Сител".

Както съобщиха от там, тъй като срокът за премахване на съдържанието на социалните мрежи е изтекъл, е установено, че освен разпространяването на "обезпокоително изказване, в което се възхвалява характерът, делото и идеологията на Михайлов, има и сериозни индикации, че (страницата) има расово и ксенофобско съдържание, предизвиква нетолерантност, омраза и дискриминация и нарушава правата и свободите на голям брой хора," сега по-нататъшното производство се води от Основната прокуратура.

Членът на комисията Весна Бендевска подчертава, че въпреки че имат право да образуват наказателно производство, все пак са решили да оставят това на Прокуратурата, която е поискала от тях информация и копия от спорното съдържание, публикувано от клуба в социалните мрежи.

" Оспорваното съдържание се отнася не само до смущаващо изказване, но има сериозни индикации, че се нарушават правата на голям брой хора и това се отнася до разпоредбите на член от Наказателния кодекс, затова "прехвърляме топката" на Основна прокуратура," каза Бендевска.

Тя допълни, че днес изтича срокът за препоръките относно оспорваното име и съдържание на страницата във "Фейсбук" на клуба, така че следващата стъпка е заседание на комисията и установяване на евентуално нарушение.

Бендевска уточни, че по отношение на тези две препоръки Министерството на правосъдието трябва да изпрати писмо, тъй като те са натоварени с извършването на извънреден надзор по прилагането на разпоредбите на Закона за сдруженията и фондациите, а културният център трябва да докаже пред Централния регистър, че са решили да сменят името си.

На конференцията беше съобщено, че в Комисията са постъпили голям брой петиции от граждански сдружения, които се отнасят до българската общност в страната.

Миналия месец Комисията за превенция и защита от дискриминация (КСЗД) установи дискриминация на основата на национална и етническа принадлежност във връзка със създаването на Сдружение Културен център "Иван Михайлов" - Битоля

КЦ "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април в присъствието на тогавашния премиер Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Към България обаче бяха отправени обвинения в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. Македонците твърдят, че Иван Михалов се смята за сътрудник на Хитлер. Според тях дейността на центъра представлява възхвала на фашизма и нацизма, разпалва чувство на национална и религиозна омраза и нетърпимост към еврейската общност в Македония. Културният център беше подпален на 4 юни от певеца Ламбе Алабаковски, който на 7 юли също така изгори демонстративно в Скопие "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение". За палежа в Битоля Алабаковски получи условна присъда.

Припомняме, че в началото на месеца парламентът на Република Северна Македония прие закон, който не позволява на организации и културни клубове в страната да използват имена, считани от властите за свързани с фашизма.

Клубовете ни в РСМ са единствено провокация заради имената си, според Ковачевски

Клубовете ни в РСМ са единствено провокация заради имената си, според Ковачевски

Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават, каза той