"Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация, заради имената, които им бяха дадени, които будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават."

Това каза в отговор на въпрос за стрелбата по културния клуб на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

Външно написа протестна нота след стрелбата на клуба в Охрид

Външно написа протестна нота след стрелбата на клуба в Охрид

МВнР определя случаят като сериозно криминално деяние

Той отбеляза, че още тогава е призовал гражданите към достойно и европейско поведение. Ковачевски припомни и приетите поправки в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се смятат за спорни и са свързани с определени исторически периоди. Поправките в закона за сдруженията касаят и вече съществуващите клубове, като те имат тримесечен срок, в който да променят имената си.

Според него сътрудничеството трябва да се осъществява през официални културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София и смята да отвори и в Благоевград, а България - в Скопие.

Радев: Работа има сега, но ако партиите искат избори - веднага

Радев: Работа има сега, но ако партиите искат избори - веднага

Въпроса за оставката на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев не стои на дневен ред

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в комуникация и "скоро ще имат среща".

Утре официално ще бъде открита нова сграда на Културно-информационния център на България в Скопие, в присъствието на министрите на културата на България Велислав Минеков и на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.