Министерството на външните работи категорично осъжда снощната стрелба с оръжие срещу българския граждански клуб "Цар Борис III" в Охрид, в Република Северна Македония и определя случая като сериозно криминално деяние.

За случилото се Генералното консулство на България в Битоля е информирано още вчера вечерта. Димитър Иванов, генералния консул е посетил Охрид възможно най-бързо и е установил контакт с членове на клуба и институциите в града, които са ангажирани със случая.

От МВнР не пренебрегват реакцията на Външното министерство в РСМ, но са категорични, че подобни тежки криминални деяния не трябва да се приемат просто като вандалски акт.

От Външно очакват от компетентните власти в РСМ в най-кратки срокове да установят и подведат под отговорност извършителите на престъплението срещу българския клуб.

Протестна нота ще бъде връчена днес в Министерството на външните работи на посланика на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска по случай криминалното деяние.

Припомняме, че това е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца.

Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба. 

На 12 октомври неидентифицирано лице счупи с брадва табелката на културния клуб. Извършителят е крещял "фашисти" и е отправял обидни реплики.

За последното по дата извършено криминално деяние Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София.

Външно "благодари" на Мицкоски по казуса с българските клубове

Външно "благодари" на Мицкоски по казуса с българските клубове

Българските клубове ще бъдат забранени, защото са български