Пребитият вчера секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков e настанен в реанимацията на ВМА и е под непрекъснато лекарско наблюдение.

По-рано тази вечер той беше транспортиран от Република Северна Македония до София. Състоянието му е средно тежко, но без опасност за живота. Веднага след като е приет във Военномедицинска академия, са му направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Назначени са допълнителни високоспециализирани изследвания за уточняване на терапевтичния план, съобщиха от Министерството на отбраната.

Най-вероятно ще се наложи Пендиков да бъде опериран във ВМА, по думи на заместник-министъра на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БНР. "Има доста травми в областта на главата, със сигурност счупване на долната челюст, фрактура по отношение на костната структура на синусите. Има доста травми. Допълнителни изследвания ще покажат дали има още по-сериозни неща и дали ще се наложат интервенции. Най-вероятно ще се наложи такава по отношение на счупената кост, както и на синусните кухини. Допълнително ще се изясни здравословното състояние, травмите и ще се реагира адекватно", обясни той. Близките на Християн Пендиков също са в София.

Демерджиев поиска среща с колегата си от РСМ след побоя в Охрид

Демерджиев поиска среща с колегата си от РСМ след побоя в Охрид

Християн Пендиков бе доведен за лечение в България

От МВнР посочват, че българските институции са предприеха незабавни действия за транспортирането на Пендиков до България. По случая са ангажирани всички компетентни български институции. Посланикът ни в Скопие и служители на дипломатическата ни мисия са в Охрид. На място е и временно управляващият Генералното консулство в Битоля. Българските дипломати са в контакт с близките на пострадалия и местните власти и оказват необходимото съдействие.

Зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова е връчила на посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска протестна нота, в която остро се осъжда "този тежък акт на насилие на етническа основа". По думите на Петрова държавата ни очаква властите в РСМ да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.

От външното ни министерство подчертават, че отсъствието на ефективни мерки срещу повтарящите се примери на ескалиращо насилие от омраза срещу българите в Северна Македония от последните месеци водят до усещане за безнаказаност, както и до мултиплициране и ожесточаване на подобни деяния. В този контекст Велислава Петрова иска спешни, конкретни и целенасочени мерки, които да гарантират преодоляване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония. Според нея това е въпрос, който ще продължи да бъде от първостепенно значение за България. Необходимо е изграждане на ефективен механизъм за защита на българите в Северна Македония и страната ни е готова да работи в партньорство със Скопие в тази посока, по мнението на Петрова.

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник
Обновена

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник

Румен Радев и Гълъб Донев излязоха с остри позиции за побоя

Междувременно страната ни е информирала за случая международните ни партньори, институциите на ЕС и полевата мисия на ОССЕ в Скопие. В информацията до тях се акцентира върху сериозността на ситуацията с правата на българите в Северна Македония и се изразява очакването на България тези въпроси да не бъдат подценявани, а адресирани по подходящ начин.

"Типично престъпление от омраза" - така определи побоя над Пендиков министърът на външните работи Николай Милков, цитиран от националното радио.

МВнР привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

МВнР привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

Буяр Османи обеща съдействие от страна на местните власти по случая

За отношението на София към евроинтеграцията на Скопие Милков коментира: "Позицията на България по отношение на интеграция на Република Северна Македония е ясна от самото начало. Това са критерии, които трябва да бъдат изпълнени и без тяхното изпълнение ние не можем да кажем "да". Когато те променят поведението си, тогава и ние ще дадем зелена светлина по-нататък на тяхната интеграция. Сега, в момента, това очевидно не е възможно. Напротив, има чувството, че нещата вървят към ескалация, въпреки усилията, които се полагат за успокояване на обстановката. И това е позиция, която не е само българска, това е европейска позиция."

По думите му България настоява за прекратяване на издевателствата и провокациите към българите в Република Северна. "Считаме, че това са престъпления от омраза. В редица такива казауси, които вече се състояха, остават или ненаказани или със символично санкционирани, което създава атмосфера на безнаказаност. От там нататък това стимулира продължаването и хронифицирането на тези проблеми, което не може да продължава така", коментира Милков.