Задържани са нападателите на Християн Пендиков, секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид. Това съобщи днес лаконично министерството на вътрешните работи на Северна Македония. 

Полицейски служители от СВР Охрид днес 20.01.2023 г. задържа С.К., С.К. и И.С., всички от Охрид.  Арестите са били извъртшени в координация с ОДП Охрид за изясняване на случая на физическо нападение над Н.П. (21) от Охрид, съобщено на 19.01.2023 г. 

След пълно документиране на случая ще бъде подаден доклад до компетентната прокуратура в Охрид, се казва в съобщението.

Пребитият в Охрид Християн Пендиков вероятно ще бъде опериран във ВМА

Пребитият в Охрид Християн Пендиков вероятно ще бъде опериран във ВМА

Състоянието му е тежко, но няма опасност за живота му

Припомняме, че по-рано днес Пендиков бe настанен в реанимацията на ВМА и е под непрекъснато лекарско наблюдение.

По-рано тази вечер той беше транспортиран от Република Северна Македония до София. Състоянието му е средно тежко, но без опасност за живота. Веднага след като е приет във Военномедицинска академия, са му направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Назначени са допълнителни високоспециализирани изследвания за уточняване на терапевтичния план, съобщиха от Министерството на отбраната.

Демерджиев поиска среща с колегата си от РСМ след побоя в Охрид

Демерджиев поиска среща с колегата си от РСМ след побоя в Охрид

Християн Пендиков бе доведен за лечение в България

Най-вероятно ще се наложи Пендиков да бъде опериран във ВМА, по думите на заместник-министъра на здравеопазването Александър Златанов.

Междувременно страната ни е информирала за случая международните ни партньори, институциите на ЕС и полевата мисия на ОССЕ в Скопие. В информацията до тях се акцентира върху сериозността на ситуацията с правата на българите в Северна Македония и се изразява очакването на България тези въпроси да не бъдат подценявани, а адресирани по подходящ начин.

"Типично престъпление от омраза" - така определи побоя над Пендиков министърът на външните работи Николай Милков, цитиран от националното радио.

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник
Обновена

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник

Румен Радев и Гълъб Донев излязоха с остри позиции за побоя