Безпрецедентно би било Скопие да обяви за персона нон грата български граждани, като им забрани да влязат в страната на 4 февруари, когато се отбелязва годишнината от рождението на Гоце Делчев. Респективно това ще наложи и безпрецедентна реакция от страна на българската държава. Това заяви на брифинг-отчет служебният министър на външните работи Николай Милков.

В четвъртък в парламента в Скопие македонският премиер Ковачевски заяви, че няма "антибългарска истерия", а последните инциденти били "действия на отделни лица". Министър-председателят на югозападната ни съседка не прие и предложението на президента Стево Пендаровски на някои български граждани, сред които и евродепутати, да не бъде позволено да влязат на територията на РСМ на 4 февруари, когато в Скопие ще се отбележи годишнината от рождението на българския революционер Гоце Делчев. Аргументът - полицията ще предприеме всички мерки за осигуряване на реда при честванията.

Същевременно македонското Външно министерско осъди остро изказване на евродепутата Ангел Джамбазки, в което той препоръча на Пендаровски да си припомни, какво се е случвало с тези, които забранявали влизането на лидери на ВМРО в Македония, визирайки убийството на югославския крал Караджорджевич през 1934 година в Марсилия.

Скопие недоволно от последните действия на София

Скопие недоволно от последните действия на София

Изявление на македонското МВнР

"Надявам се това (необявяването на българи за персона нон-грата, засега) да бъде знак за добра воля. Президентът Пендаровски реагира доста крайно, атакува и включително моята скромна личност, което е сваляне на нивата. В исторически спорове няма да влизам, доктор по исторически науки съм, не мисля, че ще е равностоен спорът. (...) Това може всеки момент да се случи, нямаме гаранции кой е по-умерен и кой по-краен. Ако това се случи, ще бъде безпрецедентно по ред причини. Нямам информация досега две страни-членки на ЕС да са обявили помежду си лица за персона нон грата. Това ще бъде безпрецедентно и ще наложи безпрецедентни реакции", коментира министър Николай Милков.

Радев призова ЕС да бъде гарант за правата на българите в РСМ

Радев призова ЕС да бъде гарант за правата на българите в РСМ

Бездействието и липсата на наказания стимулират престъпленията от омраза, категоричен е президента

Абсурдна е и ситуацията, при която би бил забранен достъпа на Ангел Джамбазки, който е докладчик на Европейската комисия по въпросите, свръзани с Република Северна Македония, подчерта още той.

Какви биха били тези "безпрецедентни реакции" дипломат номер едно не уточни. "Нямам отговор сега на този въпрос. Не искам да се стига до ескалация, нашата цел не е да спорим в медиите и да се надговаряме с президента."

Предстои днес да се проведе и телефонен разговор на ниво министър-председатели между Гълъб Донев и Димитър Ковачевски. "Към момента е ключово гарантирането на сигурността на българите там, като осигуряването на безпрепятствено поклонение е елемент от това. Искаме да постигнем деескалация и не бягаме от диалог, а напротив. В частност по отношение на това, което ще се случи на 4 февруари - както всяка година ще се изиска с нота да бъде осигурен достъп на хората, които пъруват до там и като минимум ще вземат участие представители на посолствата", каза Милков. И добави - целта е деекалация на напрежението и нормализиране на двустранните отношения, но не на нивата отпреди инцидента с пребития в Охрид българин, а много повече.

Така например трябва да престане системната дискриминация на хора с българско самосъзнание край Вардар. "Българите нямат доверие на македонските институиции, има случаи, при които жалби за дискриминация изобщо не се разглеждат или ако се разгледат, водят до негативен резултат, а след това подалите жалби стават жертва на заплахи и тормоз", даде пример за порочните практики в РСМ министърът.

"Българите в РСМ нямат много опции - или да прекратят дейността си, да се снишат, или да вървят в България. Това не може да продължават така."

Христо Иванов: Имаме инструменти за натиск върху РСМ

Христо Иванов: Имаме инструменти за натиск върху РСМ

Разумна дата за провеждане на изборите е 2 април, отлагане на вота не е удачно

Макар и темата със Северна Македония донякъде измести фокуса, основна тема на брифинга на Външно министерство бе отчет на свършеното от служебния министър и екипът му в последните месеци. Милков отчете редица успехи, сред които организирането на избори в чужбина, което ставало все по-сложно заради непрестанните промени в Изборния кодекс, стабилната ни позиция по отношение на войната в Украйна, като същевременно проявената и гъвкавост в сферата на енергийните доставки от Русия. Дипломатически успехи бяха отбелязани и по процеса на интеграция към Шенген, като според Милков България има всички шансове да влезе в организацията през есента.