Публикуваме официално изявление на Министерството на външните работи на Република Северна Македония във връзка с последните развития на двустранните отношения, като го представяме без редакторска намеса.

Министерството на външните работи (на Република Северна Македония) внимателно следи изказванията и действията, идващи от Република България, и със съжаление отбелязва, че последните действия на официална София не са в съответствие с договорената практика за насърчаване на взаимоотношенията; напротив, те представляват отстъпление на провокациите на онези, които искат да осуетят усилията на двете правителства за стабилно и позитивно развитие на отношенията между двете страни.

Въпреки че извикването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, МВнР (на РСМ) изразява съжаление за тази стъпка, която счита за неоснователна, неаргументирана и непропорционална.

Република Северна Македония показа силен демократичен и институционален капацитет и чрез бърза и ефективна процедура постави последния инцидент в съдебното русло, като разкри и арестува извършителя на престъплението, срещу когото активно се провеждат следствени действия.

Освен това с изявленията си на най-високо ниво президентът на държавата, министър-председателят и министърът на външните работи осъдиха инцидента, а министърът допълнително направи спешна визита в София, включително посещение на пострадалия с цел ясно да демонстрира решимостта на държавните органи да гарантират правна сигурност, безопасност и устойчив обществен ред.

В следващия период оставаме да следим внимателно всички изказвания и действия на официална София, като очакваме успокояване на страстите и отстраняване на провокациите, с цел връщане към дипломатическите дейности, към приоритетите за съвместни проекти, работни групи, и др., които са в посока запазване и насърчаване на добросъседските отношения.

***

Припомняме, че секретаря на българеския клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков бе пребит на 19 януари. Това бе поредният акт на омраза срещу българите в РСМ. Случаят обтегна допълнително отношенията между двете страни. Пострадалият бе посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди побоя, но и призова българите да прекратят провокациите.

От своя страна България привика своя посланик от РСМ. Той ще остане отзован докато РСМ не отблежи прогрес в борбата срещу актовете на омраза срещу българите в страната.

На 24 ноември от преминаващ автомобил бе стреляно с оръжие по сградата на българския клуб. Тогава Министерството на външните работи изпрати протестна нота до посолството на Северна Македония в София.

Само два дни преди това прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

На 12 октомври неидентифицирано лице счупи с брадва табелката на културния клуб. Извършителят е крещял "фашисти" и е отправял обидни реплики.

Външният министър: РСМ вменява, че и у нас има луди глави, само че нашите не бият

Външният министър: РСМ вменява, че и у нас има луди глави, само че нашите не бият

РСМ да отвори архивите на тайните си служби и да си изясни историята