Република Северна Македония се опитва да ни вмени, че и от двете страни на границата има луди глави. Само че едните говорят, а другите бият.

Така коментира външния министър Николай Милков пред БНТ забраната на родни политици да влизат на нейна територия.

За РСМ той припомни, че френското предложение за членството на югозападната ни съседка включва защита на правата на българите. Милков е готов да помогне на РСМ да отвори архивите на тайните си служби и да си изясни историята. И двете страни трябва да се въздържат от провокации за тържествата на 4 февруари в РСМ, по думите на първия ни дипломат.

Няма да започнат преговори за членство на РСМ в ЕС, докато не вкара българите в Конституцията. Не съм привърженик на вето, то е като атомното оръжие, не трябва да се използва, изтъкна първият ни дипломат и допълни, че страните трябва да седнат да преговарят.

Има ескалация на неприятелски действия от страна на РСМ, по мнението му. Той се надява НС да приеме декларация по темата.

Милков заяви и че българското посолство в Русия е получавало заплахи след публикациите, че сме помогнали на Украйна с оръжия и гориво. Заплахите са от неуравновесени лица. Хуманитарната помощ, която сме дали на Украйна е била много важна, според външния министър.

Димитър Стоянов: Не е тайна, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни

Димитър Стоянов: Не е тайна, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни

Оръжейния бизнес се храни от конфликти

Той коментира и инцидента със сънародниците ни в Мексико, като според него причините са проблеми в резервациите на българските туристи и грешка от страна на мексиканските власти. Веднага българското посолство се е свързало с властите там.

Българските граждани трябва да бъдат бдителни в резервациите. Инцидентът не е политика на мексиканските власти, според него.