Не е тайна, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни. Странното е че получаваме тази информация от чужди медии. Докато беше вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че един патрон не е изнесен за Украйна. Това заяви в ефира на Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Оръжейния бизнес се храни от конфликти. Къде е конфликта в момента - в Украйна. Очаквано бизнеса е насочен на там, поясни той. По думите му през 2022 г. за Румъния и Полша са изнесени оръжия и боеприпаси за 2.6 млрд. лева.

Според министър на отбраната позицията на БСП по казуса е странна. Те атакуваха служебния кабинет за даването на оръжия веднага щом паднаха от власт, поясни Стоянов.

Той посочи, че при доставянето на боеприпаси на Украйна е била спазена буквата на закона, както твърдят Кирил Петков и Асен Василев, защото това се търговски сделки. Обидно е обаче поведението на политиците, които говориха едно, а правеха друго, поясни министърът.

По отношение на това дали ще остане министър на отбраната в следващия служебен кабинет той заяви, че това зависи от президента. Той поясни, че разговори по темата не са водени. По думите му е важно след изборите да има редовно правителство, което да продължи водените до момента политики.

Димитър Стоянов обяви в Рамщайн, че предоставяме военна помощ на Украйна

Димитър Стоянов обяви в Рамщайн, че предоставяме военна помощ на Украйна

Министерството на отбраната не уточнява, дали се чака решението на Конституционния съд по казуса