"България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г."

Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на заседанието на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в град Рамщайн в Германия. Домакин на форума е секретарят по отбраната на САЩ. В българската делегация участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Захарова: Изпращането на оръжие в Украйна е опасна ескалация

Захарова: Изпращането на оръжие в Украйна е опасна ескалация

Борел: ЕС не е и не се стреми да стане страна в конфликта

От съобщението не става ясно дали Стоянов е споменал в изказването си, че в Конституционния съд е образувано дело по искане на 50 народни представители от БСП и "Възраждане" решението на парламента да бъде обявено за противоконституционно. Не се посочва също, дали се чака съдебното решение по казуса, или страната ни вече се е заела с одобреното от депутатите предоставяне на военна помощ за Украйна.

"От началото на руската инвазия в Украйна с български национални транспортни средства от Министерството на отбраната сме предоставили хуманитарна помощ, както и военни лични предпазни средства, на обща стойност 7 милиона лева", заяви Стоянов. Той потвърди готовността на страната ни да участва в тренировъчната мисия на ЕС EUMAM UA в изпълнение на решението на Народното събрание, която има за цел да осигури подкрепа за възстановяването на Украйна и нейната европейска интеграция.

САЩ призоваха съюзниците да се бръкнат по-дълбоко за Украйна

САЩ призоваха съюзниците да се бръкнат по-дълбоко за Украйна

Засилва се натискът върху Берлин да предостави танкове

От МО уточняват, че националният принос към мисията предвижда участието на български военнослужещи от Въоръжените сили в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална република Германия. Предлага се всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в България.

В рамките на форума в Рамщайн Димитър Стоянов е провел срещи с шведския си колега Пол Йонсон и с представители на Министерството на отбраната на Франция, на които е обсъдена модернизацията на българските въоръжени сили. Той е разговарял и с колегите си от Полша и Украйна Мариуш Блашчак и Олексей Резников.

Преди Рамщайн: Девет страни от Европа помагат на Украйна

Преди Рамщайн: Девет страни от Европа помагат на Украйна

Мерки срещу руската агресия