Миналата пролет България тайно е предоставила на Украйна боеприпаси, покриващи около 1/3 от нуждите на украинската армия. Това сочи разследване на германския всекидневник Die Welt. Оригиналното заглавие на публикацията е "Страната, която тайно спаси Украйна" и предлага "ексклузивен поглед към една тайна стратегия и безпрецедентна смелост".

Статията твърди, че България е предоставила гориво и съветски оръжия на Украйна във всъщност най-труден момент за армията - началото на войната. Тайно обаче заради проруските политици в правителството на Кирил Петков.

"Докато София полагаше усилия да излъчи посланието, че не въоръжава Украйна, заради напрежението в коалицията, зад кулисите България се притекла на помощ, когато не само горивото, а и мунициите от съветски тип привършвали във въоръжените сили на Украйна."

Българското правителство е разрешило на посредници да изнасят не директно за Украйна, а към посредници в чужбина, пише изданието. Полското летище "Жешув", разположено на 70 километра от украинската граница, играе важна роля в превозите. Използвани са и сухопътни маршрути през Румъния и Унгария.

"Според нашите изчисления около 1/3 от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, са дошли от България", е заявил пред Die Welt Кирил Петков, който беше министър-председател на България от декември 2021 г. до август 2022 г.

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна
Обновена

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, ако свалим старите съветски доспехи

Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърждава пред германския вестник, че България е предоставила помощта.

"Знаехме, че има големи количества от необходимите боеприпаси в българските складове, така че украинският президент Володимир Зеленски ме изпрати, за да мога да използвам дипломатически лостове за получаването им", обясни украинският дипломат.

Кулеба посети София през април миналата година. Тогава Петков обясни на украинския министър, че ситуацията в България "не е лесна", но обеща да направи "всичко по силите си".

По думи на Кулеба българското правителство не е трябвало да предоставя пряка военна подкрепа на Украйна, а по-скоро става въпрос за това "да се даде възможност на украински компании и фирми от страните от НАТО да закупят необходимото от български доставчици".

По информация на Die Welt износът е бил спонсориран от Великобритания и САЩ.

Уволненият от Нинова шеф на "Кинтекс": Изнасяме в пъти повече оръжие от началото на войната

Уволненият от Нинова шеф на "Кинтекс": Изнасяме в пъти повече оръжие от началото на войната

След 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева

Публикацията се базира на разговори с бившия премиер Петков, бившия финансов министър Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Die Welt напомня за на пръв поглед странното посещение на Кирил Петков с делегация от българския парламент, в която именно БСП не изпратиха представители, в Киев в първите месеци на войната. Официално на съвместна пресконференция на Петков и Володимир Зеленески с добър тон и позитивна оценка бе обявено, че българската страна ще ремонтира украински танкове.

"Човек да се чуди какво всъщност иска да направи Петков в Киев? Той няма какво да предложи, или поне не официално. Коалиционният му партньор в София, Социалистическата партия, се обяви категорично против доставките на оръжие в знак на солидарност с Русия. Когато Петков и Селенски най-накрая се появиха заедно пред камерите, те обявиха споразумение, което звучеше доста странно. България ще ремонтира военно оборудване от Украйна. При това двамата мъже се усмихнаха и се хванаха за ръце."

България остана в историята с позицията си да бъде единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие. И до този момент. Това, което обществеността не знае е, че по време на пътуването до Киев българското правителство вече е било започнало процедура за цялостна военна помощ за Украйна.