Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече работници, които работят на три смени. Това заяви отстраненият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов в студиото на Нова телевизия.

По думите на Михайлов след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева.

Според оръжейният експерт българската икономика е загубила стотици милиони. Михайлов твърди, че чрез тези договори България доставя оръжие на Украйна чрез посредници.

Съдът спря вписването на новия съвет на "Кинтекс"

Съдът спря вписването на новия съвет на "Кинтекс"

Предлагат мащабен договор на дружеството без легитимно ръководство

"Кинтекс" никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна", заяви Михайлов. "Но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България", подчерта той.

Александър Михайлов категорично отрече да е развивал паралелно оръжейна дейност с частни фирми, докато е бил директор на "Кинтекс". По думите му освобождаването му от длъжност е свързана с "таен износ на оръжия".

Той изрази хипотеза, че новото ръководство на "Кинтекс" има скрита цел тайно да доставя оръжия на Украйна.

Припомняме, че през миналата седмица министърът на икономиката Корнелия Нинова освободи Александър Михайлов от ръководния пост в "Кинтекс". По думите на Нинова до този ход се е стигнало след препоръки на инспектори.

Нинова уволнила шефа на "Кинтекс" по препоръка на инспектори

Нинова уволнила шефа на "Кинтекс" по препоръка на инспектори

Проверката е изпратена и на прокуратурата и на АДФИ