Демократите в Русе настояват за промяна на общия устройствен план на града, така че с нея да не се допуснат нови замърсяващи производства на територията на индустриална зона "Тегра". В момента тя е със статут "предимно производствена", т.е. отредена е предимно за складове и административни и обслужващи сгради и в нея не се допускат производства с вредни отделяния. С промяната на плана обаче се предвижда тя да стане "чисто производствена", т.е. да се разреши изграждането на по-широг кръг от производствени съоръжения.

Миналата седмица Общинският съвет на Русе отложи приемането на Общия устройствен план. Спорните предложения ще се изясняват на експертен съвет, свикан от 13 часа в четвъртък (28 октомври). По време на заседанието утре пред пред сградата на Община Русе ще има засилено гражданско присъствие.

Христо Иванов прати Ревизоро в парламента да решава въпроса с мръсния въздух в Русе

Христо Иванов прати Ревизоро в парламента да решава въпроса с мръсния въздух в Русе

По думите му липсвала политическа воля за промени в закона

Наред с това жители на гр. Мартен се самоорганизират на протест днес от 17.00 часа на главния път до КТМ, на най-близкия до Русе разклон за Мартен.

Те настояват индустриалната зона "Тегра" да остане със статут "предимно производствена", местната власт да не допуска нови замърсяващи производства, а върху дейността на съществуващите предприятия да се осъществява строг контрол.