Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование. В него са заложени две групи промени: едната урежда условията и реда за осъществяването на съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища.

Втората група промени е свързана с възможността за подготовка на докторанти в рамките на научно-изследователските проекти, което е широко разпространена практика по света.

С европроект помагат на роми да учат висше образование

С европроект помагат на роми да учат висше образование

Крайният срок за подаване на документите е 17,30 часа на 05 април 2022

Включени са и предложения, решаващи технически проблеми, установени при прилагането на Закона за развитието на академичния състав в България. Ежегодната актуализация на Националната карта на висшето образование се налага, защото методиката е нова и нейното прилагане налага нуждата от усъвършенстване, поради динамичната среда, според вносителите.

Подборът на докторантите зависи единствено от институцията, която финансира съответния проект, но защитите на дисертациите ще следват общата рамка, зададена от държавата. Просветният министър Николай Денков обеща всички предложения между първо и второ четене да бъдат чути. Опитваме се да наваксаме години изоставане, подчерта той. За закона гласуваха 139 народни представители.