Депутатите влязоха във "вкусен" спор по предложението на ГЕРБ на проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването. Вероятно ви омръзна да мотивираме това предложение пред вас, обърна се към мнозинството Делян Добрев. Той посочи, че само до преди дни е имало рекордни цени на тока. Това не е включено в бюджета на тези институции. Затова опозицията предлага да се поеме разликата между пазарната цена до прогнозната пазарна цена.

Парите ги има, подчерта Добрев. Но прогнозира, че мнозинството няма да подкрепи помощ за обществените институции. Най-големият провал на управлението е в енергетиката, изтъкна депутатът от ГЕРБ. Според него у нас цените на основните продукти са по-скъпи заради безбожно скъпия ток и липсата на компенсации за производителите. Колкото и КЗК-та да изпратите, нищо няма да откриете, според него. Пазарът бил достатъчно конкурентен. Дайте да дадем, настоя още Делян Добрев. Ако няма компенсации по думите му, нищо чудно в следващите месеци инфлацията да стигне 20%. Искра Михайлова от "Възраждане" гарантира подкрепа за предложението на опозицията. Това е най-адекватното, което българското правителство може да направи, убедена е тя.

Станислав Тодоров: Ситуацията с тока в страната е спокойна

Станислав Тодоров: Ситуацията с тока в страната е спокойна

Като основен проблем шефът на КЕВР определи недостига на регулация на пазара

От ПП заявиха, че компенсацията за тока за общините няма да намали цените на олиото. Емил Георгиев от групата на БСП заяви, че Добрев е направил с изказването си пропаганда за предстоящия апокалипсис. Като ядяхте кюфтета, не ревахте, сега ревете, ще продължавате да ревете, закани се депутатът.

Сега за вас има кюфтета и затова няма да подкрепите нашето предложение, констатира Делян Добрев.

От ПП отново взеха думата и подчертаха, че общините вече включили осветлението. Емил Георгиев пак излезе на трибуната и сподели, че имал приятели от различните парламентарни групи. Посочи и депутата Дани Каназирева от ГЕРБ, чийто поглед днес бил нежен.

Цените на енергоносителите преди войната бяха непредвидими, а сега са двойно, тройно, четворно непредвидими, каза и Рамадан Аталай от ДПС. Той се обърна към мнозинството и ги попита с какъв аргумент няма да подкрепят предложението. Заподозря, че защото управляващите нямали кметове. А вие винаги искате да сте свързани с някого, с Киро, Асен или веселата кака, подчерта депутатът от ДПС. По думите му мнозинството се опитва да защити нещо незащитимо и нямали аргументи за това.