Обстановката на територията на страната остава усложнена поради обилните снеговалежи и понижаване на температурите.

В десет общини в страната - Своге, Годеч, Ловеч, Иваново, Лисичево, Батак, Велинград, Баните, Попово и Смолян е обявено бедствено положение, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Днес преди обяд в Източна България ще продължи да вали сняг и да духа умерен и силен северен вятър. Остават условията за виелици, преспи и навявания. Ще бъде студено с дневни температури между минус 7° и минус 2°, в крайните югозападни райони около 0°; в София - около минус 3°.

По данни на електроразпределителните дружества 121 населени места са без ток, отстранени са аварии в други 243 селища. Заедно с екипи на дружествата служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" работят за разчистването на пътища и просеки в районите на аварирали електропроводи.

В следствие на зимната обстановка е затруднено снабдяването с хранителни продукти на 15 населени места в Софийска област.

News.bg научи, че повече от десет часа в град Ахтопол няма ток. Положението там е бедствено, въпреки че снежната покривка не е повече от десет сантиметра.

Училището и детската градина не могат да проведат нормални занятия и затова са затворени. Токът възпрепятства и местната фурна като живущите там са останали без хляб. Интернет също няма.

Създалите се неблагоприятни условия не позволяват доставката на хляб и други суровини от Бургас.

Все още не е ясно кога обстановката ще се нормализира.

Почти на цялата територия преобладават валежите от сняг. В област Русе обстановката остава тежка, а видимостта е силно ограничена.

През изминалото денонощие звената за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 448 сигнала за произшествия, от тях - 71 пожара и 365 спасителни дейности.

Седем нуждаещи се от хемодиализа са транспортирани до медицински заведения. Структурните звена работят при пълна мобилизация. Изтеглят се аварирали автомобили, премахват са паднали дървета и клони, информират от МВР.

Най-голямо натоварване имаше в област Русе, където екипите са реагирали на 35 сигнала за бедстващи. В района на гр. Чирпан екипите за спасителни дейности са оказали съдействие на закъсали около 100 леки и няколко тежкотоварни автомобила. В момента обстановката там се нормализира.

Затруднен достъп и доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост имаше в 15 населени места от област София, като най-тежка беше обстановката в общините Годеч и Своге при снежна покривка от 80-100 см.

Поради обилния снеговалеж и сложната метеорологична обстановка в страната е забранено движението по републиканската пътна мрежа на всички видове товарни превозни средства над 10 тона. Ограничението ще бъде в сила до подобряване на атмосферните условия.

Движението при влаковете е при зимни условия, има закъснения, но отменени влакове има само на участъка Велинград - Добринище. Няма да допуснем пътници да останат между гарите, увери Христо Иванов, директор „Експлоатация" в БДЖ „Пътнически превози".

Припомняме, поради тежките метеорологични условия, вчера регионалният министър Лиляна Павлова обяви код червено за цялата страна.

Към момента автомагистралите „Тракия", „Хемус", „Марица" и „Люлин" са заснежени и обработени.
Автомагистрала "Хемус" е затворена за движение в отсечката Шумен-Варна.

Златишкият, Твърдишкият, Върбишкият и Троянският проход са затворени.
През проходите Шипка, Петрохан, Превала, Рожен, ,Предела, Ришки, Вратник и Печинско движението става само с вериги.

Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета, ако пътуват през проходите Шипка, Петрохан, Превала, ,Рожен, Предела, Ришки, Вратник и Печинско.

През Котленския проход, Вратник и Република товарните автомобили се движант с вериги. През Дюлинския проход е забранено движението на товарни коли.

Забрана за движение на превозни средства е въведен и за цялата Добричка област, поддържа се само пътят Добрич-Балчик-Оброчище-Албена-Кранево.

В област Варна се затваря за движение пътят Девня-Дъбравино.

Участъкът Петолъчката-Бургас също е затворен поради снегонавяване. Може да се използва обходният маршрут Ямбол-Средец-Бургас. Пътят петолъчката - с.Венец продължава да е затворен. Гражданите, които са попаднали в колоната от автомобили, са извозени и настанени за пренощуване в село Венец.

В София временно е забранено качването на Витоша.