Още две нови държави подписват Меморандума за разбирателство по Институционалната рамка на Инициативата за подготовка и превенция при бедствия в Югоизточна Европа.

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии съобщи, че това са Турция и Босна и Херцеговина.

Десет са общо страните от Югоизточна Европа, които подписват Меморандум за разбирателство за реагиране при бедствия и аварии.

На експертната среща в зала 10 на НДК стана ясно още, че всички страни членки, подписали това споразумение, ще си сътрудничат в случай на възникнали бедствия.

Не се предвижда създаването на отделни сили за борба с бедствията.

С подписването на меморандума страните в региона заявиха желание да укрепят добрите междусъседски връзки и стабилността в Югоизточна Европа.

Това каза зам.-министърът на държавната политика при бедствия и аварии Валери Николов при откриването на XVI-та регионална среща на Инициативата за превенция и готовност при бедствия в Югоизточна Европа (DPPI SEE) към Регионалния съвет за сътрудничество.

Партньорството в областта на превенцията при бедствия е изключително важен въпрос за Югоизточна Европа не само поради факта, че районът е с висок риск на застрашеност от земетресения, наводнения и пожари, но също и поради необходимостта от намаляване на уязвимостта на икономиките в региона от подобни бедствия, добави още зам.-министър Николов.

Министерската среща на страните членки на Процеса за сътрудничество в ЮИЕ ще бъде открита утре в резиденция „Бояна" от министър-председателя Сергей Станишев и вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

На срещата ще бъдат дадени основните насоки на работа в областта на сътрудничеството при превенцията, подготовката и реагирането при бедствия в региона.

Очаква се още Република България да предаде председателството на ПСЮИЕ на Молдова.