Усложнена остава обстановката в Старозагорска област. Десетки населени места са без ток. От Електроразпределение юг съобщават, че ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България включва нарушено захранване в селските и планински части основно в области Хасково, Бургас, Кърджали, Стара Загора и Сливен.

Причина за нарушените доставки на електроенергия е падналият през изминалото денонощие снеговалеж, в резултат на който има частични аварии по въздушни електропроводи средно и ниско напрежение - мокър сняг и паднали клони. От енергийното дружество съобщават, че аварийните екипи правят обход на места, включително с високопроходима техника и механизация.

Припомняме, че по-рано днес бе съобщено, че снегът остави 25 села без ток в Хасковско.

Снегът остави 25 села без ток в Хасковско

Снегът остави 25 села без ток в Хасковско

Пожарникари са се отзовали на 20 сигнала за скъсани жици

Без ток останаха и 7 села във Врачанско.

В Старозагорско за един час беше затворен прохода Шипка, за да може да бъде изчистено пътното платно. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждават шофьорите да бъдат внимателни, защото има заледени участъци. 20 машини чистят и опесъчават прохода непрекъснато, но има много силен вятър с ураганни пориви.

Това е причината да бъде затворен пътят Крън-Шипка, където тази сутрин аварираха десетки автомобили. За щастие няма пострадали хора. Осигурен е обходен маршрут през с. Дунавци. В района вали обилен сняг.

Снеговалежът затрудни почистването на прохода "Шипка"

Снеговалежът затрудни почистването на прохода "Шипка"

Проходът се почиства, но машините не смогват

"Свидетели сме на вятър. На места видимостта над 20 часа не спира. Обилен снеговалеж. Изключително тежка е ситуацията. На места видимостта е почти нулева - говорим от гр. Шипка до град Крън. Създали сме обходен маршрут от гр. Шипка до село Дунавци към Казанлък. Над 24 машини работят, от които имаме 4 сериозни аварии от тях", заяви за БНТ управителят на снегопочистващата фирма Йонко Иванов.

"В Старозагорска област обстановката е зимна. Снеговалежи има почти в цялата област. Хаинбоаз е проходим при зимни условия, нормално се движи лекото и лекотоварно движение. Автомобилите на 12 т се пропускат с вериги", каза Албена Танева - временен директор на ОПУ - Стара Загора.