Страстите в социалната мрежа Фейсбук отново се разпалиха, след като от вчера се „завъртя" нова снимка, която осмива българската история.

На нея две деца позират за снимка пред платно на Св. Св. Кирил и Методий, показвайки средни пръсти.

Припомняме, преди повече от месец социалното недоволство отново ескалира, след като ученици от цигански произход позираха в неприличини пози с портретите на Цар Симеон I, Васил Левски и княз Борис.

Малко след това от партия Атака поискаха разпознаване на лицата. След като бяха идентифицирани, председателят на националистите Волен Сидеров изпрати сигнал до главния прокурор, сезиращ го за поредното кощунство с националната ни памет.

От ВМРО също изпратиха писмо, само че до министъра на образованието Сергей Игнатов, в което се настоява за спешна информация как и защо е позволена случката. Войводите искат и незабавна проверка и информация от вътрешния министър за предприетите действия.

Като наказание младежите преминаха през полагането на обществено полезен труд.

За разлика от тогава, при сегашния случай не става дума за циганчета. Остава отворен въпросът дали са позирали така по собствено желание или са били накарани от някой.

Не е ясно къде и кога са позирали децата.

Фейсбук-потребителите не крият възмущението си. "Срам!", "С такива келеши не ни чакат светли бъднини", "Пак ли циганите са виновни?!", гласят само част от коментарите под снимката.