Австрийският "Ди пресе" публикува обширна статия за проблемите на българския шампион по футбол ЦСКА.

Под заглавие "Бомба в българския футболен бизнес" изданието разкрива причините за провала на "армейците".

Българското общество е разделено не само на бедни и богати, но и на червени и сини, пише "Ди пресе".

С "червените" от "ЦСКА", произлезли през 1948 година от "Клуба на армията", симпатизират най-вече футболните запалянковци с известна доза лоялност към органите на бившата социалистическа република.

Голяма част от феновете на "сините" от "Левски" са противници на бившия режим, .

Понастоящем обаче може да се сложи внезапен край на старата вражда.

Европейският футболен съюз УЕФА отказва да даде на рекордьора ЦСКА лиценз за шампионската лига заради планината от дългове.
С това отборът е застрашен да изпадне във "В" група. Ето защо вторият в класирането "Левски" ще участва в Шампионската лига вместо "ЦСКА".

Подходът към ЦСКА разтърси цялата страна, пише още "Ди пресе".

Футболът в цял свят отдавна се е превърнал в бизнес, в България този бизнес е особено непочтен.
Богати "бизнесмени" купуват и продават традиционни отбори като ЦСКА, Левски, Литекс-Ловеч както им се харесва и не се спират пред каквито и да било бариери.

Трима известни собственици на футболни клубове бяха убити през последните няколко години - бившият собственик на "ЦСКА" и по-късен собственик на "Черно море"- Варна Илия Павлов, както и двамата поредни собственици на "Локомотив"-Пловдив Георги Илиев и Александър Тасев.

Мотивите за убийствата се търсеха най-вече в сферата на бизнеса, а не в спорта. Но тъй като поръчковите убийства не са разкрити, спекулациите продължават, съобщава австрийският ежедневник.

Президентът на "ЦСКА" Александър Томов се страхува за живота си.
Тази седмица той едва успя да се спаси от яростните атаки на феновете на "червените", които искаха да го линчуват. Томов смята, че зад отнемането на лиценза се крие анти-български заговор и твърди, че ЦСКА има приход от три милиона лева.

Последните месеци никак не бяха лесни за Томов, пише "Ди Пресе".
Като подчинен на индийския стоманен магнат Митал задачата му беше да разкрасява ситуацията в "Кремиковци" и "ЦСКА".

В началото на годината той попадна в медиите със съобщения за неизплатени заплати, срещу които работниците на "Кремиковци" протестираха. Протестираха и играчи на "ЦСКА" заради неполучени премии, припомня още австрийският вестник.