Цената на топлинната енергия в България е нереалистична, тъй като наредбата не предвижда гъвкав модел за определянето ѝ. Цената на природния газ се променя всеки месец, а е факт, че КЕВР не успява да направи реалистична прогноза. Това каза пред БНР общественият защитник Диана Ковачева.

Настоявам наредбата да бъде променена, което е в правомощията на КЕВР - цената на топлинната енергия да се променя също всеки месец, а не веднъж в годината. В противен случай хората плащат по прогнозна цена, която не отразява реалностите на световните пазари. Тя обясни, че при проверени от Агенцията за метрологичен и технически надзор 130 измервателни уреда - 90 от тях са с изтекъл срок за валидност. Това е административно нарушение, подчерта Ковачева и поясни, че е изпратила препоръка към "Топлофикация - София".

Припомняме, на 1 юли бе съобщено, че токът поскъпва с 4,40%, а парното средно с 16,23 на сто. Решението бе взето от КЕВР - Комисията за енергийно и водно регулиране на традиционното за нея закрито заседание. Аргумент за вдигането на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии.

Вчера имаше автошествие в 4 града заради срещу високите цени на тока и парното.

Автошествие срещу високите цени на тока и парното

Автошествие срещу високите цени на тока и парното

Шествие се провежда и във Варна, Русе, Пловдив

Омбудсманът заяви, че прогнозното потребление създава проблем.

"Трябва да има баланс между интересите на дружества и интересите на потребителите. Аз такъв не виждам".

Ковачева коментира и темата за пенсиите. Обикновено актуализирането се случва така, че пенсиите винаги остават под линията на бедност. По въпроса за преизчисляването - хората, които са се пенсионирали отдавна, са с много ниски пенсии и те настояват за регулярно преизчисляване със средния осигурителен доход за предходната календарна година, обясни тя.

Не повече от 60% от пенсиите ще бъдат осъвременени

Не повече от 60% от пенсиите ще бъдат осъвременени

Иван Нейков не вижда нови варианти за осъвременяване - обсъждали се такива отпреди 7-8 години