Твърде много хора към навършването на пенсионната възраст най-вероятно няма да имат изискуемия осигурителен стаж, за да получат поне минималната пенсия - за това предупреди президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"В 90-те години казахме, че няма правила, хората масово не се осигуряваха - резултатът е такъв, какъвто го виждаме", коментира Манолов.

По думите му това е много сериозен проблем, а общата философия на пенсионните системи не предвижда движение назад в изискванията. Той подчерта, че държавното обществено осигуряване не получава тези средства, които лицата биха преместили от партидите си в посока към първия стълб, те отиват в "Сребърния фонд".

2020-а идва с увеличение на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране

2020-а идва с увеличение на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране

Жените вече трябва да имат 35 години и 10 месеца осигурителен стаж, а мъжете - 38 години и 10 месеца

"Информацията, която пенсионните дружества предоставят, е малко като сметките на "Топлофикация". Държавата няма как да направи разяснителна кампания за всеки един случай. Може би в България прекалено много се избърза с постигането на показателите стаж и възраст. Решението е да се намали изискването за осигурителен стаж. Казармата се признава за осигурителен стаж, но на войниците в казармата този период им се признава като трета категория труд." - обясни Манолов.

Той добави, че в същото време сержантите, офицерите и генералите се пенсионират по първа категория труд

Президентът на КТ "Подкрепа" коментира и ситуацията с епидемията от коронавируса.

"Не се е увеличило потреблението, но се увеличи неговата отчетност, защото сега не ходим на кръчми, където не се отчита потреблението, а пазаруваме в магазини, където се отчита. Рисковано е децата да ходят на училище в пандемия, но децата след 7 и 12 клас трябва да положат матура. Трябва да се помисли кое е по-малката беля." - посочи Манолов.

Той прогнозира, че безработицата няма как да скочи рязко.

"Характерът на тази криза е по-различен, тази криза не е икономическа. Взеха се мерки, запазиха се работни места. Първите трусове бяха смекчени." - отбеляза Димитър Манолов.

2020 година завърши с най-ниската безработица у нас

2020 година завърши с най-ниската безработица у нас

Сред най-търсените професии са работници по събиране на отпадъци, строител и др.