Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров посписа днес в Москва с руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко съвместно заявление за изграждането на нов транзитен газопровод на територията на България.

Надяваме се, че изготвянето на  междуправителствено споразумение за проекта "Южен поток" ще съвпадне с визитата на руския президент Владимир Путин през януари 2008 г. в България,, заяви министър Димитров след срещата с министър Христенко.

Той допълни, че съвместният проект ще превърне България в един от най-важните транзитни центрове на енергия в Югоизточна Европа.

Газопроводът, през който годишно ще минават около 30 млрд. кубически метра газ, на Север ще снабдява Австрия, а на Юг - Италия.

Страната ни има интерес от изграждането на газопровода, който ще увеличи приходите от транзитни такси и ще гарантира доставките на газ в Европа, каза още министър Димитров.

Новият газопровод няма да е алтернатива на други проекти и всички досегашни договорености между България и Русия за доставката и транзит на газ ще останат в сила до 2030 г.

Министър Димитров изрази необходимостта от гаранции, че новият газопровод ще работи с пълен капацитет.

Министрите Димитров и Христенко обсъдиха и строителството на АЕЦ "Белене", чиито основен изпълнител е руската компания "Атомстройекспорт".

Още няма официално решение на Европейската комисия по този проект, но предварителната информация не ни дава повод за безпокойство.

Така министър Димитров коментира пред журналисти в Москва появилата се информация, че ЕК все още не е одобрила договора между НЕК и „Атомстройекпорт".