Дипломата на Иван Стоименов Гешев не е открита в архивите на Академията на МВР. Това е констатирала проверката на МВР, свързана с въпрос на народния представител Николай Хаджигенов за дипломата и правоспособността на главния прокурор. Същевременно Висшият съдебен съвет е отказал на МВР достъп до личното кадрово дело на Иван Гешев. Това стана ясно по време на вчерашния парламентарния контрол

Един от въпросите, който искахме да изясним, проверявайки в личното кадрово дело на г-н Гешев във ВСС, е свързан със задължителния стаж, който е съвпадал с друго негово назначение. Възможен ли е стаж без разрешение на министъра на вътрешните работи и респективно - без съгласие на ръководителя на съответната следствена служба от момента, в който Иван Гешев е постъпил на работа като помощник-следовател. Не можахме да го изясним, защото не ни беше дадена възможност да проверим именно това. По темата с дипломата - в копието, публикувано в сайта на ВСС има заличени данни. Не можем да направим точна проверка и да сме сигурни в това, което вършим», поясни вътрешният министър.

Въпросът с липсващата диплома е любопитен, коментира от трибуната Николай Хаджигенов и припомни, че още при кандидатирането на г-н Гешев за главен прокурор преди повече от 2 години е направил собствена проверка и също не е открил документа в архивите на МВР. Сега служебният министър на вътрешните работи също не може да установи има ли всъщност Иван Стоименов Гешев дори диплома. Това е човекът, който заема длъжността Главен прокурор. След помощник-следовател той работи като следовател, за кратко като прокурор и делото КТБ го изстреля до главен прокурор.

Хаджигенов иска НС да подхване казуса Гешев още в първия си работен ден

Хаджигенов иска НС да подхване казуса Гешев още в първия си работен ден

Внася искане за изслушване на Бойко Рашков и Янаки Стоилов

Двама прокурори са били изпратени незабавно, за да видят какво правим в Академията на МВР», съобщи още министър Рашков. Прокуратурата се е самосезирала (по публикация в медия) - «че проверяващите служители от МВР ще отидат в Академията на МВР и ще унищожават документи».

Това е третият отговор, свързан с дипломата и правоспособността на главния прокурор. Освен МВР, проверка по казуса извършиха още Министерство на образованието и науката и Министерство на правосъдието. Въпросите са важни, доколкото некомпетентността, граничеща с тотална правна неграмотност на заемащия длъжността Главен прокурор, трябва да бъдат зададени на министрите, подчерта Николай Хаджигенов.