"Няма да намерим лекари за всяко училище, то в "Пирогов" няма достатъчно", заяви директорът на столичното 51-во училище Асен Александров пред bTV.

Разговорите дали трябва медицинските лица да се върнат в училищата отново започнаха, след като 11-годишно момиче почина след удар в корема от негов съученик.

Дете почина след ритник в корема от съученик

Дете почина след ритник в корема от съученик

Ударът е причинил спукване на черния дроб

"На времето имаше добра организация - един лекар можеше да отговаря за няколко училища и няколко детски градини", каза педиатърът Захаринка Гочева.

Според нея ще е най-добре всяко учебно заведение да има сключен договор с най-близкото лечебно заведение.

"Идеалният вариант е във всяко училище да има педиатър, лекар или медицинско лице за целия период, в който децата са на територията на училище, но реалността е такава и е ясно, че нямаме налични толкова специалисти", поясни зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Със спорт и кръжоци борят агресията в училищата

Със спорт и кръжоци борят агресията в училищата

Подписват механизъм за превенция

"Това, което МОН започна, е промяна в държавния образователен стандарт, с идеята да се разработи механизъм за действие, който да подпомага учителите в подобни ситуации", поясни Гайдарова. По думите й в този механизъм ще са разписани отделните стъпки за изпълнение в случай на пострадало дете.

"Само в 6% от училищата в България няма медицинско лице. В наредбата пише, че едно медицинско лице може да обслужва и трябва да обслужва поне 800 деца, това е неприложимо в малките населени места", заяви Гайдарова.