Със заповед на министър Михаил Миков, двама служители на столичното Четвърто РУ - главен дознател и дознател са наказани дисциплинарно.

Те няма да бъдат допускани до конкурс за израстване в категория или в степен за една година, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вътрешният министър е наложил наказанията, след като се е запознал с констатациите от приключилата проверка на служители на дирекция "Инспекторат".

Проверката била инициирана по сигнал за случай, станал в края на декември м.г. Тогава, след преследване, бе заловен служител на Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност", който шофирал с над 1.2 промила алкохол и не се подчинил на подадените от пътните полицаи сигнали за спиране.

Малко по-късно вместо да бъде уволнен дисциплинарно, той напуснал работа по собствено желание и получил предвидените по закона обезщетения.

Проверяващите са констатирали следните нарушения: не са спазени изискванията на НПК за предаване на материалите по случая в Столичната следствена служба; не е започнато незабавно производство; укрито е от наблюдаващия прокурор, че случаят касае служител на МВР; преписката е задържана в Четвърто РУ на МВР; преките началници на служителя не са уведомени по съответния ред.

Всички тези "пропуски", извършени от главния дознател и дознател в столичното районно управление, дали възможност на вече бившия началник сектор да избегне тежкото дисциплинарно наказание.

Материалите от проверката са изпратени в СГП за преценка за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление по смисъла на НК.