Нашата образователна система преподава на всички деца български език като майчин, а само за България 20% от първокласниците са с друг майчин език. Това посочи като проблем Огнян Исаев, програмен директор във фондация "Тръст за социална алтернатива".

В момента в България има около 20 хил. деца от Украйна, а едва за стотина от тях има информация, че реално са влезли в българските училища и детски градини. По думите му, това показва отново, че често държавната подкрепа не стига не само до ромите, но и до най-нуждаещите се и това е по различни причини.

Според него, проблемът е, че и българските институции администрират документи, които са само на български, няма медиация на живо, която да подпомогне родителите на деца от Украйна.

Агенцията за бежанците сключва експресни договори за преводачи от украински

Агенцията за бежанците сключва експресни договори за преводачи от украински

За работа с бежанците, бягащи от войната са обучени 121 служители

Той даде пример и с ромите, които от години се сблъскват с проблема, че нашата образователна система не отчита културологичните им особености, както например това става в Германия, каза Исаев. Само за година и половина ромските деца, които отиват в Германия, успяват успешно да се интегрират и да овладеят език, който преди това не са чували. След това успяват да се интегрират и на пазара на труда.

През 2011 година делът на ромите, завършили средно образование беше 13 процента, а към 2019-а е към 23 процента, имаме с десет процента увеличение, но в същото време средно за страната гражданите със средно образование са над 50 процента, посочи експертът. Той допълни, че по данни на Световната банка в следващите 10-15 години всеки пети, който влиза на пазара на труда у нас ще е от ромски произход.

По думите му, ако искаме да имаме икономика с висока добавена стойност, първо трябва да инвестираме в своя човешки ресурс, да го развием, защото друга работна ръка към този момент в България няма да дойде. Ако ние продължаваме със същата политика, ще изтървем тази работна ръка, защото виждаме какво се случва - Западна Европа изсмуква работна ръка, включително и ромската, хората успешно се реализират там с високи доходи, заключи той.