Държавна агенция за бежанците (ДАБ) прилага установени стандарти за прием. Това заяви пред депутатите председателят на ДАБ Петя Първанова. Работим координирано в сътрудничество с останалите органи, изтъкна тя. ДАБ работи и с НПО. Агенцията има четири регионални центрове, като в тях се настаняват граждани на трети страни. Те основно са без документи за самоличност. 3 525 такива лица са били настанени в тези центрове през 2020. Ръстът през миналата година е чувствителен-10 999 бежанци са били настанени. Често се ремонтират сградите, осигурена е и поддръжка.

Извършва се дезинфекция, дезинсекция и дератизация по график, каза още Петя Първанова. Ще сключим по спешност договор за три месеца за превод на украински език, обясни още тя. В момента има 18 действащи договора, сключвани през 2020,2021 и 2022 г. и има един договор за украински език. Идващите от Украйна граждани се ползват от правото на 90-дневен законен престой, те идват със законни документи, самите те не са сигурни дали искат да подадат молба за международна, временна закрила, подчерта председателят на ДАБ.

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

Друг е въпросът колко от тези места ще бъдат заети

За работа с бежанците, бягащи от войната са обучени 121 служители на МВР не само от "Гранична полиция", но и от различни ОДМВР. Работи се денонощно, категорична бе Първанова. Според Елисавета Белобрадова ДАБ е трябвало да бъде източник на решения. От агенцията в МС нямало никаква информация. Къде е ДАБ? , попита народният представител от ДБ. Костадин Костадинов от "Възраждане" смята, че ДАБ е поредната паразитна структура.

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

Иван Кючуков: 100% от хората ще продължат пътя си извън България