150 000 потенциални работни места могат да бъдат запълнени от украински граждани, потърсили убежище в България от войната в родината си. Това гласи анализ, направен от Министерството на иновациите и растежа, координационния център и работодателските организации. В сряда министърът на иновациите и растежа Министерството на иновациите и растежа се срещна с представители на бизнеса, а конкретните изводи бяха обявени постфактум на брифинг.

"Към момента през страната са минали около 80 000 украински бежанци, а около 40 000 са останали у нас. Много вероятно е голяма част от тях да решат да останат по-дълго в България, затова трябва да помислим как тези хора могат да намерят работа", каза министърът. И влезе в конкретика - около 150 000 са работните места, които могат да бъдат запълнени от украинци и бесарабски българи. Това обаче, подчерта Лорер, в голямата си част са потенциални, а не съществуващи позиции. "В момента безработицата в България е на рекордно ниски нива, затова имаме много остра нужда от работна ръка."

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

Иван Кючуков: 100% от хората ще продължат пътя си извън България

Така например IT секторът може да наеме над 30 000 нови служители, над 23 600 е потенциалът в сектор транспорт, 11 400 медицински специалисти пък могат да подобрят здравната грижа у нас, търговията пък се нуждае от над 17 000 нови кадри и т.н. "Нашата молба към самите работодатели всички потенциални работни места, които могат да бъдат заети от украински бежанци, да се свържат с Агенцията по заетостта, чийто портал е свързан с този на координационния център", добави Лорер.

От своя страна бизнесът уверява, че ще направи всичко възможно да няма недобросъвестни хора и фирми, които да се възползват от положението на бежанците и да ги вкарат в сивия или черния сектор. "Ще спазваме всички изисквания на българското законодателство", увери председателят на БСК Добри Митрев.

Антон Тонев: Джобът на болниците няма да бъде ударен с украинските бежанци

Антон Тонев: Джобът на болниците няма да бъде ударен с украинските бежанци

Той увери, че здравната ни система е подготвена

"Друг е въпросът колко от тези 150 000 потенциални работни места ще бъдат заети. Това зависи и от това, какви хора влизат в страната - ще имат ли квалификация, а и желание да започнат работа", подчерта той.

Именно за да очертае профилът на тези хора мобилни екипи от Агенцията по заетостта ще обикалят местата, населени от украинци, за да провеждат анкети. Те имат за цел да изяснят образователния статус, квалификацията и уменията на тези хора. Всяка седмица на сайта на агенцията ще бъде качван обобщен доклад с тези данни.