От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа. За изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Предвидените средства са 40 млн. лева и ще се осигуряват по процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Това стана ясно по време на днешната среща между министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков и представителите на автобусните превозвачи.

Министърът посочи, че съществуват възможности за европейско финансиране за подпомагане на автобусния сектор. Той припомни, че част от средствата по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" са прехвърлени към Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на обща стойност 162.5 млн. лв., като се търсят още решения на ниво европейско финансиране.

България готова да атакува пакет „Мобилност“ и пред съда на ЕС

България готова да атакува пакет „Мобилност“ и пред съда на ЕС

Следващото гледане на текстовете е на 8 юли

Министър Росен Желязков припомни, че мярката "60/40" е променена за автобусните превозвачи на "80/20".

По време на разговорите превозвачите представиха своите предложения за прецизиране на досега действащите мерки, както и търсене на нови възможности за подпомагане на сектора. Обсъдени бяха и промени в Закона за автомобилните превози, както и възможностите за инкриминиране на нерегламентираните превози.