Страната ни ще търси съмишленици, за да заведе дело в Съда на Европейския съюз в Люксембург, ако спорният пакет "Мобилност" бъде приет в сегашния му вид от Европарламента. Това стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков, който участва в ресорната комисия на Народното събрание.

Транспортната комисия в Европейския парламент вече отхвърли предложенията на България и другите страни на Съюза по пакет "Мобилност". С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното завръщане на камионите в страната на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите

Комисия на ЕП не прие "български" поправки в пакет "Мобилност"

Комисия на ЕП не прие "български" поправки в пакет "Мобилност"

Очаква се и оценката за въздействие върху околната среда от връщането на камионите

Голяма част от превозвачите вече заявиха мнение, че са готови да регистрират своите фирми в чужбина, за да избегнат част от рестриктивните режими, от което държавата пък ще понесе загуби заради пропуснатите данъци и осигуровки.

"Това е точно така. Този подход и тази тенденция ги наблюдаваме вече", заяви министър Желязков.

Текстовете по пакета предстоят да бъдат гледани в пленарната зала на Европейския парламент на 8 юли. Ако бъдат одобрени, до края на месеца е много вероятно те да бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС. От този момент страната ни разполага с 2 месеца да заведе иск. 

Превозвачи отново опитват да убедят ЕП за пакета "Мобилност"

Превозвачи отново опитват да убедят ЕП за пакета "Мобилност"

Изтъкват отрицателните последствия от спорните текстове

"Той може да бъде заведен от България, а към него да се присъединят другите държави от Групата на единомислещите. Може и самият иск да бъде колективен - всички заедно. При всяко положение ние ще внесем за одобряване от Министерски съвет предметът и основанието на иска", уточни министър Желязков.