Коронавирусът може да отложи завръщането у нас на първия ремонтиран Су-25 до 2 месеца, съобщава БГНЕС.

Това трябваше да се случи в края на юли тази година.

На 14 декември 2018 г. Министерството на отбраната сключи договор за "възстановяване на летателната годност и замяната на остарялото комуникационно и навигационно оборудване на 8 самолета Су-25" за обща сума 42 185 620 евро. Договорът е сключен с беларуската компания "558 Авиационен ремонтен завод".

Срокът за модернизацията на един самолет е 11 месеца от постъпването на авансовото плащане. Средствата са преведени от силовото ни министерство в края на юни миналата година, така че се очаква първият самолет да се върне след ремонта в края на юли 2020 г.

След 10 месеца очакваме първия ремонтиран самолет Су-25

След 10 месеца очакваме първия ремонтиран самолет Су-25

Още няма съгласувана кандидатура за шеф на военното разузнаване

Очаква се 7 месеца след връщането на първия Су-25 у нас да се завърнат и останалите 7 щурмовика. Гаранцията на самолетите е 300 летателни часа и/или 2 години, което от събитията настъпи първо. В договора е включена и доставката на консумативи, осигуряващи експлоатацията на всяка машина в продължение на година.

От Министерството на отбраната уверяват, че договорът се изпълнява съгласно графика, но не изключват заради пандемията от коронавирус да има незначително забавяне до 2 месеца, засягащо връщането от ремонт на първия и втория Су-25.

Съгласно Програмата за развитие на отбранителните способности на българската армия 2020 самолетите Су-25 са единствените средства на Военновъздушните ни сили за изпълняването на задачите по мисията "Отбрана" - за огнева поддръжка на сухопътните и военноморски сили.

Су-25 е едноместен щурмовик, създаден от ОКБ Сухой в Съветския съюз. Той е участвал в редица военни конфликти, включително в Афганистан и Македония. Приет е на въоръжение в българските ВВС по времето, когато страната ни беше член на Варшавския договор.

Първият от осемте Су - 25 замина за ремонт в Беларус

Първият от осемте Су - 25 замина за ремонт в Беларус

Дейностите са за удължаване на ресурса на самолетите