След 10 месеца ще бъде готов първият ремонтиран самолет Су-25, който изпратихме преди дни в Беларус. Това обяви пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов след откриването на учебната година във Военната академия "Георги Раковски", цитиран от "24 часа".

След това в рамките на всеки месец ще се връща по един ремонтиран щурмови самолет. Според военния министър ще успеем да се включим в графика. "Когато пристигнат първите 2 самолета няма да се наложи да приземяваме щурмовата авиация", категоричен е Каракачанов. 

"След сключването на договора за Ф-16 протече още една процедура, с която на практика бяха отпуснати още 60 млн. долара от страна на САЩ - пари, които бяха одобрени от Конгреса. Цената се свали с още 60 млн. долара така и те могат да бъдат използвани само по този проект", заяви военният министър

Конгресът на САЩ определи $56 153 980 за покупката на осем Ф-16

Конгресът на САЩ определи $56 153 980 за покупката на осем Ф-16

България предоставя $1,2 млн. за сделката

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годинатадо 29 юли 2019 г.

Бюджетът позволява новопоетият дълг да бъде до един милиард лева. Финансовият министър Владислав Горанов заяви че възнамерява да се възползва от цялата сума.

На 29 юли 200 милиона лева дългови книжа бяха продадени през деня при рекордно ниска доходност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на сто.

По думите на военния министър е удължан срока за подаване на оферти за флота за построяването на 2-та нови кораба заради летния сезон, очакваме и от там оферти. Проектът за бронираните машини също се движи", заяви Каракачанов.

По думите му вероятно до края на 2019 година ще бъде подписан договора за флота, а в началото на 2020 - този за бронираните машини.

Каракачанов изтъкна, че в договорите има клауза за задължително участие на български фирми, които ще предоставят части за тях, но не и целите машини.

Припомняме, преди година българска фирма спечели търга за строеж на нов боен кораб и се отказа.

Две от офертите за корабите досега са близо до тавана, едната даже е малко над него. Затова сме дали един месец срок за подобряване на офертите, каза още той.

Запитан колко над договорената цена за изтребителите Ф-16 е надплатила България заради промяната в цената на долара, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, отговори: "Първите няколко дни имахме 17 млн. долара отгоре, но на следващия ден валутата бе благоприятна и затова се балансира в това, което е предложил парламента.".

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев заяви, че в армията се провежда конкурс за около 500 души. Предстои началото на още конкурси и определени квоти. Конкурсите ги правим по изисквания, не сме ги свалили, подчерта ген. Боцев.

Припомняме, преди седмици имаше информация, че са понижени критериите за прием на кадрови войници.

По думите на Каракачанов винаги има кандидати, които не покриват изискванията. Имало години, в които те били от 30 до 40 %. "Процентът не е малък. Трябва да се каже обаче, че критериите са много високи и то в някои конкретни случаи", каза министърът.

По думите му всеки ден разглеждат случаи на отпаднали кандидати чисто административно или поради завишени изисквания. Той даде пример с кандидат, който по време на тестовете имал бъбречна криза, което е временно, но не бил приет с мотив, че бъбреците му са болни. 

Цивилен може да оглавява "Военна информация", приеха депутатите

Цивилен може да оглавява "Военна информация", приеха депутатите

Според БСП промяната била, за да се назначи конкретен човек на поста

Относно ръководителя на военното разузнаване Красимир Каракачанов заяви, че няма предложен кандидат за служба "Военна информация". Има изпълняващ длъжността от сегашните директори.

"Ще предложим, но първо той трябва да бъде съгласуван. Както знаете президентът наложи вето на този закон и когато се гласува, ще дойде време и за тази процедура", каза военният министър.