До няколко дни ще стане ясно дали ще бъде отменено извънредното положение в Турция.

Това заяви на пресконференция турският посланик у нас Н. Пр Д-р Хасан Улусой по повод две години от опита за преврат в Турция. Денят 15 юли се отбелязва като Ден на националното единство и демокрацията и ден за възпоменание на мъчениците.

"По време на предизборните кампании имаше такива изявления и от страна на президента и от страна на министър-председателя, че извънредното положение ще се отмени. При нормални условия в Турция извънредното положение се удължава с тримесечни срокове. Доколкото ми е известно на 19-ти юли изтича този тримесечен срок. Една от вероятностите е този срок повече да не се удължава. Извънредното положение е една правна възможност, която се предприема при такива събития като опити за преврат", обясни турският посланик.

"Структурите на организацията ФЕТО са заплаха не само за нашата страна, но и за страните, където организацията развива своите дейности", заяви в уводните си думи Н.Пр. Улусой.

Той обясни, че когато се взима решение за извънредно положение не е казано, че при всяка заплаха се взима извънредно положение - тук е важно измерението на тази заплаха.

"Тоест, ако не се пристъпи към удължаване на извънредното положение, това може да се интерпретира, че измерението на заплахата от ФЕТО не е толкова голяма, но това не означава, че тя е приключила", коментира още той.

На въпрос дали има данни за действия на ФЕТО на територията на България, Н. Пр. Улусой заяви: "Тази коварна организация има структури в почти всички страни по света. Те са се възползвали от добронамереността на държавите, в които са отивали. Ние сме в тясно сътрудничество с приятелските страни. С българските власти също имаме много добро сътрудничество. Имаме редовна обмяна на информация", посочи турският посланик.

"Имаме известна информация, която споделяме с официалните български власти чрез нашите канали за диалог. Смятам, че няма да бъде коректно да се споменават конкретни имена. Достатъчно е това, че ние споделяме тази информация с официалните български власти", заяви още Н. Пр Улусой.

Относно преминаването на Турция към президентска република и критиките, че правомощията на президента са изключително много и парламентът остава без правомощия, Н. Пр. Улусой коментира, че това не е така.

Той даде примери с това, че президентът може да издава укази, но издаването им може да е свързано единствено с функциите на изпълнителната власт, няма право да издава укази свързани с основните права и свободи. Така, ако президентът издаде указ, а по същата тема има и закон за меродавен се счита законът.

"Законите, които се приемат от парламента са над указите. В миналото президентът можеше да разпуска парламента и да обявява избори. Ако сега при сегашната система - разпусне парламента и обяви избори, той вече ще е обявил и избори за президент", посочи той.

"Целта на тази система е не да се променят структурите, а изпълнителната власт да работи по-бързо и по-ефективно. В съвременния свят, в който се намираме това е една необходимост", коментира турският посланик.