Русия е основна заплаха за киберсигурността на САЩ и разпространител на дезинформация. Такава констатация се съдържа в доклад на американското министерство на вътрешната сигурност, публикуван на 6 октомври.

Експертите на министерството посочват, че "основната цел на Москва е да укрепи положението и влиянието си в света чрез отслабване на Америка както отвътре, така и зад граница".

Кремъл се опитва да постигне тези цели, като провокира противоречия, обърква, манипулира общественото мнение и подкопава доверието към западните демократични институции и процеси, отбелязват авторите на документа.

Освен това се посочва, че Русия застрашава т. нар. критична инфраструктура срещу която може да организира кибератаки. Свързани с руската държава субекти "ще продължат да атакуват промишлеността на САЩ и всички нива на държавната власт, за да получат чрез безцеремонен кибершпионаж достъп до информация за икономиката, политиката и за сферата на националната сигурност, в услуга на стратегическите интереси на Кремъл", се казва още в документа.

От министерството отбелязват, че за да постигне целите си, Москва ще използва всички възможни средства: информационно-психологически атаки, уязвими места в програмното и техническото осигуряване, пропуски в настройките на мрежите.

Наред с Русия като сериозни източници на кибератаки са посочени Китай и Иран.