Вицепремиерът Томислав Дончев представи онлайн европейския план за възстановяване и развитие на България.

Чрез плана България ще има достъп до финансиране от над 12 млрд. лв. безвъзмездно и 9 млрд. лв. заемен ресурс, ако държавата прецени, че има нужда от такъв. Краен срок за изразходване на средства от плана е 2026 г. Изискването е 2/3 от ресурса да бъде вкаран в изпълнение в първите две години, а целта на плана е достъп до допълнително финансиране, за да бъдат укрепени всички публични системи в държавния сектор.

Не трябва да пропускаме реформите, които са на дневен ред, настоя Томислав Дончев. Планът не са едни нови пари към оперативните програми, а това е уникална възможност за огромни публични инвестиции, където са основните нужди на България. Изпълнението на мерките от плана предполага, че през следващите години трябва да бъдат инвестирани поне 2 млрд. лв. публичен ресурс и това би имало ефект в удвояването на ресурсите на страната, обясни той.

Дончев счита, че това е уникална възможност за нова мощна вълна на модернизация на България. Това е шанс за България да бъде по-подготвена и адекватна на предизвикателствата на бъдещето и уникален шанс да бъдат прокарани реформи, категоричен бе вицепремиерът.

Симеон Дянков: Бюджетът е сбъркан, нужни са мерки за бизнеса сега

Симеон Дянков: Бюджетът е сбъркан, нужни са мерки за бизнеса сега

Моментът е държавата да помогне с програми бързо

Планът включва четири основни стълба: Иновативна България с основа цел повишаване на конкурентоспособността на страната, Зелена България с фокус устойчивото управление на ресурсите, Свързана България - повишаване на регионалните икономики и Справедлива България.

Дончев настоя, че трябва да мислим за по-нови решения за слънчеви колектори, използване на хидропомпи и иновативни технологии, а не парите от плана да се използват за смяна на дограма и опаковане на блоковете с изолация.

Фондът за справедлив преход е отделил за България приблизително 2.3 млрд.лв. Планът за устойчивост и развитие на България не е единственият финансов инструмент и не е единственият източник на финансиране. Това трябва да бъде план на българското общество, а ефектите от него ще се усещат десетилетия напред.

Критикувайте и предлагайте нови сфери на развитие, призова Дончев.

Министрите одобриха проектобюджет 2021 на Здравната каса

Министрите одобриха проектобюджет 2021 на Здравната каса

В законопроекта са предвидени 5 084 871,3 хил. лв. приходи и трансфери

Планът има за цел не само да помогне на държавите и да даде отговор на кризата, а да бъде разработена стратегическата цел след пандемията и кризата да бъдат инвестирани средства за дългосрочни предпоставки за растеж. Имаме цял набор от инструменти, допълнително финансиране, допълнително финансиране по Зелената сделка или Фонда за справедлив преход, поясни Дончев.

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. е над един трилион евро, а 1/3 са средства за кохезионна политика, 1/3 за общата селскостопанска политика. В бюджета на ЕС страната ни разполага с почти 18 млрд. лв. - бюджет, с който да бъде използван добре по познатите на всички оперативни програми: близо 4 млрд. лв. по Програма за развитие на селските райони и близо 10 млрд. лв. по линия на директните плащания.

COVID-19 може да убие Бюджет 2021

COVID-19 може да убие Бюджет 2021

Проектобюджетът за 2021-а е може би първият от 2009-та, който не е получил нито един положителен отзив от независими икономисти

Ние имаме огромни нужди от инвестиции в частния сектор, да се смени машинния парк и оборудването си. Нуждите на базисната инфраструктура се оценяват на десетки милиард евро и са от ключово значение е българската икономика, за да стане по-конкурентноспособна, настоя Дончев.

През 2020 - 2021 г. България ще отдели 2.4% от БВП за справяне с пандемията и за подкрепа. Това са мерки за спасение, а не са мерките за дългосрочни предпостави, с които България да се върне към просперитет. За това са нужни оперативни програми и инвестиции от плана за възстановяване и развитие, обясни Дончев.

В рамките на традиционното финансиране ще бъде изграждана пътна, железопътна, ВиК инфраструктура, в публични сгради, градска среда, малките и средни предприятия, тяхната дигитализация и други. Такива мерки, които да не позволяват никой да не бъде изключен, обеща Дончев.

От следващата година - 5 общини ще могат да разработват заедно проекти и да търсят възможности извън административната граница на тяхната община.

Томислав Дончев не представи окончателната версия на документ, а поле за дискусия. Вицепремиерът се надява да провокира обществена дискусия по темата и призова за активност.