Не бяхме подготвени за коронавируса. Големите организации във Вашингтон съобщиха, че ще се работи още една година от вкъщи, тъй че те съветват и другите организации да бъдат подготвени. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия.

В Европа имаше подценяване, докато във Вашингтон нямаше рязко затваряне на за бизнеса. Тук живота се движи донякъде и затова кризата е на вълни.

На въпрос как се излиза от такава криза, Дянков посочи, че голяма част от секторите няма да излязат от нея. Американският бизнес може да издържи още 3 месеца, но над 60% няма да могат да издържат, а създаването на нови бизнеси отнема много време.

Красен Станчев: Проектобюджет 2021 може да доведе до вдигане на преките данъци

Красен Станчев: Проектобюджет 2021 може да доведе до вдигане на преките данъци

Предвижда се необяснимо висок ръст

Относно Бюджет 2021 Дянков заяви, че той е объркан, защото се помага на част от пенсионерите. Нито децата, нито пенсионерите движат национален продукт. Тук е моментът държавата да помогне с програми, които да започнат от днес, не след няколко месеца. В България липса бързина. Хората трябва да запазят работните си места, за да помагат на икономиката. Време е за ново мислене. Има много мерки, които може да заимстване за подпомагане на бизнеса, но ние черпим ¼ от тях.

Във връзка с изборите в САЩ и начинът, по който биха повлияли на страната ни, Дянков добави, че за България е добре във Вашингтон да са на власт демократите. Това ще помогне на енергийните проекти за страната ни. Ако републиканците не са на власт, това ще бъде по-добре за България, заключи той.