Еманюел Макрон не е давал срок на България и Северна Македония да постигнат споразумение за започване на преговори за членството на югозападната ни съседка в ЕС - Скопие разпространява фалшиви новини. Това заяви пред Bulgaria ON AIR експертът от "Института за изследване на населението и човека" при БАН доц. Спас Ташев.

"Потърсихме някакъв официален източник на тази информация и не открихме такива думи на френския президент. Скопие е фабрика за фалшиви новини. Няма документ от Макрон до посланиците на Франция в ЕС, че до 14 декември ще започнат преговорите за евроинтеграцията на Скопие." - коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Според него в момента най-големите привърженици на членството на Северна Македония в ЕС са Русия и Сърбия.

"Русия е против разширението на ЕС, но е с най-силното влияние в Сърбия. А Сърбия е с най-голямо влияние в Северна Македония. Москва и Белград казват, че страната непременно трябва да стан член на ЕС. Това е странно." - отбеляза Ташев.

Той беше категоричен, че Северна Македония не желае навлизане на българската икономика на техния пазар, защото създават работни места и усещане за връзка с България. А икономическите отношения ги стопирало правителството. Имало случаи на драстични преследвания на български инвеститори.

"В коритото на Вардар имаше три атракционни кораба. Един от тях - на български инвеститор. Кметът на Скопие, който загуби изборите, си постави за цел да го разруши и го направи. България не реагира адекватно да защити тази инвестиция." - не скри разочарованието си доц. Ташев.

Според него, позицията на претендиращата за управленски мандат партия "Продължаваме промяната" по темата със Северна Македония е претърпяла градация.

"Преди 2 седмици нейни представителите правеха изказвания, които бяха смущаващи. Вчера видяхме доста твърда позиция, която се припокрива с думите на Радев на срещата в Словения. Правата на българите ще бъдат отстоявани. "Продължаваме промяната" освен защитаване на историята и правата на човека, вкара и икономическия подход в двустранните отношения. Но засега са едни добри пожелания, предстои да видим как този икономически подход ще проработи." - посочи експертът.

Той изрази надежда, че ще се състави коалиционно правителство, което да защити интересите на България.

"Политическото доверие, което получиха, е много крехко. Не бива да се правят пропуски по въпрос, който е чувствителен за всички български граждани." - каза още доц. Ташев.