Не само ДПС, но и ДОСТ почете годишнината от събитията преди 29 години в Джебел. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

Днес Джебел отбелязва героичните събития от 19-ти май 1989 година, когато хиляди джебелчани излизат на протест срещу комунистическия режим на Тодор Живков и преименуване. 

Както News.bg съобщи по-рано, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори на площада пред 10 000 души, като за пореден път се обяви срещу разделението на хората по етнос и религия. 

Специални гости бяха посланикът и генералният консул на Турция. 

Годишнината от Възродителния процес почете и партията на Лютви Местан.  От ДОСТ обвиниха ДПС в опити да провали тяхното събитие. 

Карадайъ: Тези, които разделят, нямат място под знамената на демокрацията

Карадайъ: Тези, които разделят, нямат място под знамената на демокрацията

Заяви лидерът на ДПС в Джебел за отбелязването на 29-та годишнина от т. нар. "възродителен процес"

"Особено грозно впечатление направиха възгласите "ДПС, ДПС" , с които беше посрещнато изказването на Посланика на Турция д-р Хасан Улусой. Депесарите отказаха да чуят неговия призив, ако искат да го приветстват, да го направят без партийни възгласи. Посланикът на Р. Турция беше там, за да почете събитията и героизма на турците и мюсюлманите в България, а не да подкрепи която и да е партия. Наглостта на депесарите достигна връхната си точка, когато масовката с ДПС шапки обърна гръб при изказванията не само на Зюрфеттин Хаджъоглу, председател на Конфедерацията на изселниците и Гюрчай Джем, председател на Организацията на джебелските изселници, а и на един от преките организатори на майските протести - Хасан Бахар. Присъстващите се чудеха чий е този празник - на ДПС, която тогава не е съществувала или на самите протестиращи и техните организатори. Точно затова поведението на достаджиите, които се разграничиха от ДПС, спечели сърцата на местните джебелчани.", се казва в съобщението до медиите. 

Също така се осъждат и опитите партията на Доган да присвои събитията като свои. 

"Митът, че Доган е организирал и направлявал процесите от затвора, беше окончателно опроверган и развенчан от истинския организатор на майските протести в Джебел - Исмет Исмаил (Паниша), който за ужас на депесарите, застана до г-н Местан и привържениците на ДОСТ. Освен него с достаджиите беше още и дългогодишният политически затворник Неджеметин Хак. Исмет Исмаил (Паниша) и Хасан Бахар заявиха, че през май ՚89 година дори не са чували името на Ахмед Доган и споделиха, че ДПС няма право да си присвоява спонтанния протест на десетки хиляди турци и мюсюлмани в България, защото това поведение принизява героичния подвиг на цяла една общност.", пишат от ДОСТ. 

Местан е провел събрание с актива на ДОСТ. По думите му, протестите са били не само в името на името, езика, вярата и културата, но и за демокрацията в България.

"Демокрацията е висше благо и за турците и за българите, еднакво ценно за християни и мюсюлмани. Неслучайно днес до нас, освен преките организатори на майските събития, са още и г-н Евгений Михайлов и г-н Георги Боздуганов. Тази година майските събития съвпадат с отбелязването на поклонението пред жертвите на комунистическия режим в Белене, на което те двамата през последните години присъстват неизменно.", е казал още той.