Драстично са се увеличили шофьорите, които употребяват наркотици. Заради пропуск в закона те не носят никаква наказателна отговорност - КАТ ги хваща, но се разминават само с глоба.

Само за два месеца, откакто КАТ тества шофьорите на пътя за установени 157 водачи, употребили наркотици. Tова са предимно млади мъже, основно пушили трева, разкрива бТВ.

С екип на КАТ участваме в поредната им акция. Шофьор, чиято проба за канабис се оказа положителна, беше заведен в болница за кръвна проба. Тя ще бъде анализирана в тази лаборатория на ВМА. В 90% от случаите там се потвърждават данните от дрегера.

Често обаче експертизите, категорично доказали употребата на дрога, не се приемат като годно доказателство в съда заради наредба 30, по която се работи. Тя е архаична и напълно непригодна към днешна дата.

Законовите пропуски не спират дотук. На базата на експертизата прокуратурата образува наказателно производство и изправя шофьора пред съда, но само формално, защото всички заловени с наркотици шофьори, ако не са осъждани до момента, биват освобождавани от наказателна отговорност. Законът казва така.

Заловените с дрога шофьора получават единствено глоба от 500 до 1500 лева, защото според действащите закони да седнеш зад волана дрогиран е равносилно на това да шофираш без колан например.