ДСБ поиска отново оставката на вътрешния министър Румен Петков, този път във връзка с ареста на шефа на съдебна медицина.

Според депутатите от ДСБ Румен Петков е неглижирал проблема и лично е застанал зад екипите на съдебна медицина.

Антонела Понева е категорична, че съдебно медицинската експертиза се опорочава от правенето на експлантация преди нея. По думите й Румен Петков не само неглижира проблема, а е отворил министерски чадър над съдебно-медицинските екипи.

От ДСБ припомниха, че преди две години са сезирали главния прокурор и са предложили промяна в закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, които биха предотвратили експлантирането на тъкани и клетки без изричното съгласие на близките на починалия.

В предложението на ДСБ се включваше и текст, с който международния обмен на тъкани и клетки да бъде изравнен на бъде изравнен с режима за износ на органи, припомниха депутати от ДСБ.

Антонела Понева съобщи, че в периода  2002 г. - 2007 г. са изнесени 21 тона биоматериали.

Изнасяни са основно кости, сухожилия и фасции за Франция, Холандия и САЩ. Депутатите от ДСБ съобщиха, че България е на първо място в света по износ на тъкани.

1 см. от една кост струва 12 долара, съобщи Димитър Камбуров.

ДСБ ще внесе отново предложението си за промяна в закона за трансплантация на органи тъкани и клетки и ще настоява прокуратурата да доведе до край образуваното дело във връзка с неизгодния за България договор между „Ултрасплант" и "Ост - Дивелапмънт".

Според Антонела Понева арестувания шев на съдебна медицина доц. Христов може да бъде един предпазен бушон, който да изгърми, за да се замажат очите на ЕС. Веригата, според Понева, е много по-дълга и Христов не е на върха.

От ДСБ са категорични, че в закона за трансплантациите трябва да се въведе принципа на информираното съгласие.

Сега вместо нормалния принцип на информираното съгласие се прилага принципа на несъгласие, изтъкна Понева и поясни че ако починалия не е обявил, че не е съгласен и негови близки в разумно кратък срок не заявят, че не са съгласни, трансплантацията може да се извърши.

Тъй като е много кратък срокът, в който тъканите са годни, законът отваря широко врата за злоупотреби, коментира Понева.